Gazdaság

2012.02.16. 19:35

Itt a primőr, de még csak ízlelgetjük

Megjelentek az első fóliás magyar primőrök megyénk piacain, zöldségesüzleteiben, tavalyhoz képest nem emelkedett az áruk, mégsem kapkodnak értük a vevők.

Békés Megyei Hírlap

A rendkívüli időjárás hatására, a betárolás miatt a burgonya fogyott a napokban a legjobban, háromszorosa-négyszerese a szokott mennyiségnek, a krumplit a vöröshagyma követi.

A fóliás újhagymát, retket, salátát, paradicsomot és paprikát még csak csipegetik a vásárlók, minden a pénztárca függvénye. A gyümölcsöknél az alma a legkelendőbb, széles a paletta, fajtától függően kilónként 250 forintos árkülönbség is lehet. Süteményhez a savanykásabb almát, evésre az édesebbet viszik. A déligyümölcsök idénye a végéhez közeledik, ez a banán és a mandarin forgalmán érződik, a narancsén ugyanakkor nem.

— A nagybani piacon előkóstoljuk a mandarint, a narancsot, hogy lássuk, mennyire édesek, lédúsak — magyarázta Petrovszki Zoltán békéscsabai zöldség-gyümölcs kereskedő. — Ilyenkor, február közepén leginkább a mandarinnál kell nagyon odafigyelni, mert a szezon vége van a termőhelyek egy részén, és próbálnak túladni a kiszáradt gyümölcsökön is.

A piacon árulók és kisebb zöldségboltok tulajdonosai elmondták, a multikkal kell versenyezniük a vevőkért, a talpon maradásért. Hó elején, fizetés után megyénk lakóinak többsége valamelyik multiáruházban bonyolítja le a nagybevásárlását, és ha már ott van, megveszi a zöldséget, gyümölcsöt is.

Aztán többen panaszkodnak az ismerős zöldségesnél, hogy nem volt friss, ízes az áru, a becsomagolt portéka ugyan jól mutatott, de kibontva csalódtak a termékben. Egy részét ki kellett dobni, vagyis, az olcsó nagyon drágának bizonyult.

— Sokan a zöldségkereskedéseket hó végén keresik fel, a nagymama vesz az unokának két banánt vagy narancsot, a háziasszonyok a leveshez vásárolnak néhány sárgarépát, zöldséget, evésre visznek almát — ecsetelte Nagy Adrienn békéscsabai eladó. — Az egzotikus gyümölcsök közül korábban nagyon kelendő volt az avokádó, ebben a szezonban viszont egy darabot sem adtunk el. Többen ugyanakkor keresik a királydatolyát, a királyfügét, melyek ugyan drágábbak, de természetes eljárással aszaltak.

A teljes cikk a Békés Megyei Hírlap február 17-ei számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!