Gyula

2024.05.18. 07:05

Lovagrendek felvonulásával, koncertekkel nyílt meg a pálinkafesztivál - galériával, videóval

A Pálinka Lovagrendek felvonulásával, Parno Graszt és Majka koncerttel pénteken délután, illetve este megkezdődött 24. Gyulai Pálinkafesztivál.

Papp Gábor

Bora Imre fesztiváligazgató a hivatalos megnyitón elmondta, érdemes Gyulára jönni, a gyönyörű várost meglátogatni, és fontosnak nevezte, hogy a látogatók elvigyék a település, illetve a rendezvény jó hírét.

pálinka, pálinkafesztivál, lovagrendek
Lovagrendek felvonulásával kezdődött a fesztivál. Fotó: Kiss Zoltán

Ezt követően dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki csatlakozva az előző gondolathoz kiemelte, a város sokakat megragad, amikor először ellátogatnak oda, éppen ezért rengetegen vissza is térnek Gyulára.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja arra hívta fel a figyelmet, a fesztivál milyen komoly múltra tekint vissza, és közelít egy fontos jubileumához.

A pálinka Magyarország nemzeti itala

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke elmondta, a pálinka Magyarország nemzeti itala.

– Ahhoz, hogy a fesztiválon felhőtlenül tudjunk szórakozni, nagyon sok magyar gazdának meg kellett termelnie a gyümölcsöt, gondoznia kellett a gyümölcsösöket, a főzdékben el kellett készíteni a pálinkát, hogy ezek a finom italok a rendezvényen kóstolhatóak legyenek – tette hozzá.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő kifejtette, két és fél évtizede született meg a gondolat, hogy a pálinkának meg kell adni a megfelelő tiszteletet, azóta ez megtörtént, az ital hungarikum lett, és már 24. alkalommal köszönthetik Gyulán a vár előtti téren a pálinkafesztivál résztvevőit.

Felsorakoztak a pálinka lovagrendek képviselői a nagyszínpad előtt. Fotó: Kiss Zoltán

Jakab István: a nemzeti italunkat meg kell tartanunk

Jakab István, az országgyűlés alelnöke kiemelte, 24. alkalommal lehetnek így együtt a pálinkabarátok. Hangsúlyozta, a nemzeti italunkat meg kell tartanunk, és mindig minél jobbat készíteni belőle.

 

Nagy István: szeressük a pálinkát, ami a miénk

Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke elmondta, szeressük a pálinkát, ami a miénk, igazi magyar ital. S amikor összeütjük a két poharat, és minden jót kívánunk egymásnak, azt mindig vegyük komolyan.

A program szombaton és vasárnap is folytatódik, a teljesség igénye nélkül olyan előadók lépnek majd színpadra, mint Bye Alex és a Slepp , Dzsúdló, az Irigy Hónaljmirigy, a Zeneexpressz Fásy Ádám vezetésével és Demjén Ferenc.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában