Közélet

2010.12.05. 08:41

Ruházat és szigetelt kutyaház óvhatja kedvenceinket a fagytól

Ha zord hidegre fordul az időjárás, a szabadban sétáltatott, a kint tartott állatokra is oda kell figyelnünk – figyelmeztetnek az állatvédők.

BEOL

A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni – tanácsolja az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Hangsúlyozzák: a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye, ezért minden nap szánjunk időt a velük való sétára, játékra!

A háziállatok felelős tartása az állattartók erkölcsi és büntetőjogi kötelessége is! A gondatlan tartás állatkínzássá is fajulhat, ami bűncselekmény. Aki állatkínzást követ el, az 2 évig terjedő börtönt is kaphat.

Mint az egyesület szakemberei fogalmaznak, a kutyák ruhákba történő öltöztetése amolyan divathóbortnak tűnhet, ám annak fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat ugyanis gazdáik még télen is meg szokták fürdetni, ilyenkor pedig az állatok szőrét védő faggyú- és zsírréteg gyakorlatilag eltűnik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre így nem védi meg őket a téli viszontagságoktól. Lakásos kedvencünk a jeges szabadban könnyen megbetegedhet, ezt előzhetjük meg a ruházattal.

Figyelmeztetnek továbbá: a kint tartott ebeket a kutyaház nyáron a hőgutától, télen pedig a fagyástól védi. A kutyaház a kutyánál csak egy kicsit legyen nagyobb, mivel a túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről készüljön fából, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 centiméteres lábakon áll, ez megvéd az esőtől, sártól, a latyakos hótól is. A házat belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk, s azokat hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le! Ne feledjük – figyelmeztet az egyesület –, hogy az udvaron telelő kutyát télen nem szabad fürdetni, hanem paraziták elleni permettel meleg helyen ajánlott lekezelni.

Ha csak tudjuk, a kutyaházat tegyük fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre, s ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre – tanácsolják.

Bár az újabb szabályozások szerint már tilos a sózásos közterületi jégmentesítés, bizony sokan még mindig ezt, a nem túl környezetbarát megoldást alkalmazzák a síkosság megszüntetésére. Az utcán sétáltatott állatok marási sebeket szerezhetnek, ha sózott területeken keresztül vezet az utunk. Az állatok védelmében ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni vagy a kedvencünk tappancsát „cipővel” megvédeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!