Kultúra

2010.05.29. 18:02

A musicalben is kipróbálta magát Pély Barna

Tehetségekről, a Rodeóról, Rejtő Jenőről és a Hair című musical zenei rendezéséről is beszélgettünk Pély Barnabással a közelmúltban Békésen. A népszerű zenész és zenetanár néhány hete „Az én hangom” verseny fináléjának zsűrijében vett rész immáron sokadik alkalommal.

P. G.

— A United mellé nemrég egy új zenekar neve került fel zenei önéletrajzába, a Rodeo. Mi ösztönözte arra, hogy rockzenekart alapítson?
— A Rodeót több ok miatt hoztuk létre Fecske András barátommal. Egyrészt az a felismerés vezérelt bennünket, hogy a rockzenekarok könnyebben maradnak fenn, hiszen jobban megszólítják a közönséget, állandó érzelmeket tudnak kifejezni. Számomra emellett azért is fontos mindez, mert szükségem van rá, hogy bizonyos időszakonként megújuljak. Készülnek a dalok, s fellépünk majd a Szigeten illetve több más helyen is.

— Talán még kevesebben tudják, hogy egy musicalben is szerepet vállalt zenei rendezőként...
— Az egy kellemes baleset volt. Nemrég valóban a kecskeméti Katona József Színházban a Hair című musical zenei rendezője voltam. Úgy emberileg, mind szakmailag rengeteget kaptam a lehetőségtől. A színészek, a kollégák óriási alázattal dolgoztak, s azt hiszem én is sokat változtam azokban a hónapokban.

— A Megasztár című műsorban Ön számított az egyik legszigorúbb zsűritagnak. Itt Békésen viszont szokatlanul engedékenynek bizonyult, még 10-es pontszámot is adott. Látott kiugró tehetséget?
— Ez egy nagyon bonyolult kérdés, a Megasztár pedig egy egészen más műfaj. Amikor beszélgetünk „Az Én hangom” verseny fináléjának első részén vagyunk túl, s egyelőre nem hallottam olyan fiatalt, aki betörhetne a magyar könnyűzene élvonalába, de azt fontos leszögeznem, hogy egy roppant összetett kérdésről van szó. Aki látta itt Békésen néhány évvel ezelőtt Schmidt Barbarát és végigélhette, hogyan énekelte el a „Yesterday”-t, az tudja, miről beszélek. Ugyanakkor sokaknak gyakran idő kell, így ha egészen pontos akarok lenni, a fiatalok közül többen még nem tartanak ott, hogy kiugorjanak, de itt a ,,még"-en van a hangsúly.

— Néhány éve Békésen, roppant érdekes helyen, egy vasúti kocsiban adott interjút lapunknak. Emlékszik még miért is történt így?
— Most feladta a leckét, de várjon csak. Igen, már emlékszem. A párommal, Dorinával és zenésztársammal, Romhányi Áronnal vállaltuk, hogy részt veszünk a békési pálinka népszerűsítésében. Akkor beszélgettünk a pálinkafőzde jelképének számító vasúti kocsiban. Egyébként nagyra tartom a város népszerű italát, amikor csak itt járok Békésen viszek haza belőle.

— A pálinka mellé pedig akár olvasgathatja kedvenc könyveit, Rejtő Jenőtől...
— Rejtő könyvei valóban továbbra is kedvenceim közé tartoznak, bár az igazat megvallva, mostanában sokkal kevesebb idő jut a könyvei olvasására. A Három testőr Afrikában azonban továbbra is az egyik olyan kötet, amelyet a legszívesebben forgatok.

Pély Barna életútja

Pély Barnabás 1975. november 26-án született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2000-ben. 1998-ban megnyerte a TV2 Kifutó című műsorát. A United zenekart 1999-ben alapította. Nagylemezeik: Az első... (1999), A Nap felé (2001), Keserű Méz (2002), Graffiti (2004). www.united.hu (2008). 2003-tól a Megasztár zsűrijének tagja volt néhány éven át. A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének tanára, a Kodolányi Open Stage klub vezetője.

Pély Barnabás 1975. november 26-án született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2000-ben. 1998-ban megnyerte a TV2 Kifutó című műsorát. A United zenekart 1999-ben alapította. Nagylemezeik: Az első... (1999), A Nap felé (2001), Keserű Méz (2002), Graffiti (2004). www.united.hu (2008). 2003-tól a Megasztár zsűrijének tagja volt néhány éven át. A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének tanára, a Kodolányi Open Stage klub vezetője. -->

Címkék#Békés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!