Hamisan

2024.05.14. 17:50

Ikertestvére adatait diktálta be a rendőri büntetésnél

A Békési Járási Ügyészség kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntette és kétrendbeli hamis vád vétsége miatt emelt vádat egy büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő 36 éves békési férfi ellen, aki a vele szembeni rendőri intézkedések során, két alkalommal is az ikertestvére adatait diktálta, annak a nevét és lakcímét adta meg.

Papp Gábor

A vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi tavaly január 17-én, a délutáni órákban Csabacsűd külterületén, a 44-es számú műúton közlekedett egy gépjárművel, amikor az intézkedő rendőr a gépjármű egyik irányjelzőjének üzemképtelensége miatt ellenőrzés alá vonta. A férfi a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést elismerte, ezért vele szemben az intézkedő rendőr 10 ezer forint helyszíni bírságot szabott ki. Ugyanakkor a személyi adatok felvétele során a férfi, azért, hogy a helyszíni bírság összegének lerovását elkerülje, valamint, hogy az engedély nélküli vezetés miatt ellene eljárás ne induljon, valótlanul az ikertestvére nevét és lakcímét, valamint az adataival egyező születési helyét és idejét adta meg, ikertestvére adatait diktálta. 

ikertestvére adatait diktálta, rendőri intézkedés
Nem volt jogosítványa, ezért az ikertestvére adatait diktálta be
Forrás: shutterstock

Másodszor is ikertestvére adatait diktálta

Ez alapján az intézkedő rendőr kitöltötte a helyszíni bírság kiszabásáról szóló, közokiratnak minősülő nyomtatványt, melyet a férfi az ikertestvére névaláírásával látott el. A férfi azzal a cselekményével, hogy valótlan személyi adatokat adott meg az őt igazoltató rendőrnek és így valótlan adatok rögzítettek a helyszíni bírság kiszabásáról rendelkező nyomtatványon, valamint a valótlan tartalmú helyszíni bírság kiszabásáról készült nyomtatványt valótlan névaláírással látta el, közreműködött abban, hogy valótlan adatok kerüljenek közokiratba. Ugyanez történt tavaly február 14-én is, amikor Békésen, Szív utcában a biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megszegése miatt vonták rendőri ellenőrzés alá.

A járási ügyészség a férfi beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra.

Egyébként azt lehetne hinni, hogy egyedi esetről van szó, de az utóbbi időben több hasonlóra is volt példa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában