Beszámoló

2024.04.30. 19:51

Küldöttgyűlést tartottak Békéscsabán a Békés vármegyei vadászok – galériával

A Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezete közös küldött-közgyűlését tartották kedden délután a Békés Vármegyei Kormányhivatal Beliczey-termében, Békéscsabán. A vadászok küldöttgyűlésen számos aktuális témát érintettek a jelenlévők.

Papp Gábor

Hrabovszki János, a Békés megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Békés vármegyei Területi Szervezetének elnöke kérdésünkre elöljáróban elmondta, a vadászok küldöttgyűlését évente egy alkalommal tartják meg.

vadászok, vadászok küldöttgyűlése
Vadászok küldöttgyűlése: Hrabovszki János köszöntötte a résztvevőket Fotó: Lehoczky Péter

– Az eseményen a 85 Békés vármegyei vadásztársaság elnöke, illetve küldötte vesz részt. A két szervezet küldöttgyűlését együtt szoktuk megtartani – emelte ki.

Számos témát érintettek a vadászok küldöttgyűlésén

A rendőr-vadász kapcsolatok apropóján Vörös Ferenc rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, vármegyei rendőrfőkapitány is szólt a megjelentekhez. A vadkár-megelőzés kapcsán egy szakelőadó osztott meg fontos információkat a jelenlévőkkel, a Gyulai Törvényszék képviseletében dr. Somogyi Anikó adott tájékoztatást, valamint a kormányhivatal munkatársai is előadásokkal segítették a szervezetek tanácskozását.

Vörös Ferenc beszédében elmondta, a rendőrség a korábbi időszakban már megszokott jó együttműködésre törekszik a vadászszervezetekkel. Vármegyénk rendőrkapitánya külön köszönetet mondott, hogy jogszerű környezetet biztosítanak, jogszerű körülmények között vadásznak és vadásztatnak.

– Ezt az is bizonyítja, hogy tavaly egyetlen vadászbaleset történt Békésben. Az azzal kapcsolatos büntetőeljárás folyamatban van, egyelőre nem találtak olyan jogsértést, ami miatt egyéni felelősséget kellene vizsgálni – tette hozzá.

Kifejtette, a rendőrség részt vesz a vadászvizsgákon, és az elnökségbe, illetve a vizsgabizottságba delegálnak munkatársat vagy munkatársakat.

– A közvetlen helyszíni ellenőrzéseink is általában pozitív megállapításokat tettek – folytatta a gondolatot. Szólt arról, hogy Békésben az országos átlagot nem meghaladó vadelütés és vadbaleset történik, tavaly 178 ilyen eset fordult elő.

– Ez a szám inkább az utolsó egyharmadban rangsorolja a vármegyét, ennek ellenére egy-egy ilyen helyzet komoly veszélyeket hordoz magában. Ennek a rendszernek a biztonságosan tartása többszereplős  – hangsúlyozta. – Általánosságban elmondható, hogy súlyos sérüléses vagy halálos balesethez nem vezetett vadelütés tavaly.

Döntések és trófeák

Farkas Csaba, a Békés Megyei Kormányhivatal földművelésügyi osztályának vezetője a vadászati hatóság szemszögéből elemezte a 2023-as évet.

Mint mondta, a különböző szervezetekkel együttműködve a vadászati hatóság mindent megtesz  annak érdekében, hogy a vadgazdálkodás minél gördülékenyebben történjen a vármegyében.

– Összesen 661 döntést, illetve határozatot adtak ki ennek a munkának az érdekében. Igyekeznek folyamatosan törvényességi felügyeletet gyakorolni annak érdekében, hogy a vadgazdálkodás ne csak tartalmas legyen, hanem a jogszabályoknak is megfeleljen – részletezte, majd kitért arra, hogy szankciókat csak elenyésző esetekben kellett alkalmazniuk.

A trófeabírálat során közel négyezer trófeát bíráltak el 2023-ban. Ennek során 551 dámbikát, 70 gímbikát, két tucat ragadozót, illetve vaddisznót bíráltak, a fennmaradó közel 3300 trófeabírálatot az őzbakok jelentették. A szakember szólt az őzállomány csökkenéséről, illetve annak lehetséges okairól is.

A meghívó alapján az eseményen szó volt aktualitásokról, és a napirendi pontokban meghatározott 2023-as beszámolókat, valamint a vadászszövetség, és a vadászkamara idei költségvetési tervét is megtárgyalták az érintettek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!