Sport

2008.06.05. 18:12

Békésen keresik a támogatót, edzőt, játékosokat

Minden idők legeredményesebb csapatsportágának is nevezhetjük a település életében a férfi kézilabdázók idei és tavalyi eredményességét. Mégis továbbra is kérdés, látunk-e magas szintű kézilabdát a békési sportcsarnokban.

J. P.

Mint emlékezetes, a 2006—2007. évi pontvadászat során az Erste-Békési FKC a hatodik helyen kötött ki, majd egy évvel később, az idén befejeződött újabb bajnokságban ezen még egyet javítottak is.

Nem érdemtelenül, hiszen remek teljesítményt nyújtott az együttes a két év során Bakó Botond vezetőedzővel. Nem szerénytelenség, ha azt állítjuk, a fiatal edző csodát tett Békésen és egy igazi csapatot alakított ki. Voltak benne nagy tudású játékosok, zongoracipelők, kispados, keveset pályára lépők, de tény: a két esztendő alatt a városban megfordult csaknem húsz játékos igazi közösséggé kovácsolódott a keze alatt.

Egy dolgot elöljáróban máris leszögezhetünk: ha akadtak is a csapat életében hullámvölgyek, azok nagyon rövid ideig tartottak, s a másik, ami talán még ennél is fontosabb, s amire nem lehetett panasza senkinek: a gárda akkor is csupa szívvel harcolt, amikor kevésbé futott a szekér. De fogalmazhatunk úgy is: valamennyi derbin teljes szívvel küzdöttek a békési kézisek.

Ez különösen akkor volt szembetűnő, amikor már tudott volt, hogy az idei bajnokság finisében elengedik a játékosokat, illetve akinek lejár a szerződése, zöld utat kap. Ők ugyan megkezdték más klubokkal a tárgyalásokat a bajnoki finisben, de amikor pályára kellett lépniük még mindig békési színekben, akkor nem lazítottak.

Nem kevesebb, mint tíz kézilabdázó öt-hat bajnokival a finis előtt már előszerződést kötött más egyesülethez, vagy legalábbis szóban elígérkezett, de a szívét-lelkét kitette a pályán a város klubjáért, olykor saját testi épséget sem kímélve. Sőt, ritka bravúrt értek el, hiszen minden idők legjobb helyezésével, egy EHF-kupa indulási jogot kiharcolva fejezték be ötödik helyen az idényt.

Ami a szakmaiságot illeti: mint említettük, akadtak nagy tudású játékosok, nem véletlenül hívta meg a különböző keretekbe Skaliczki László szövetségi kapitány a lövő Oláh Gábort, a beállós Kocsis Csabát és Nagy Levente kapust. De megfordult a nemzeti csapatban a remek irányító, Himer Zoltán is. Az utolsó meccseken ugyancsak erőssége volt az egyletnek a szlovák utánpótlás-válogatott Lukas Gamrat is.

Nem lehetett panasza senkinek a sziklakemény és vakmerő beállósra, a szerb Darko Trivkovicsra sem, miként a villámszélső Goran Djuricinra sem. Sokat tett hozzá a csapat eredményességéhez az egyik legrégebbi békési motoros, Árdeleán Péter kapus, és megbízható volt, olykor bravúrokra is képes Domokos Dusán is. Kopcsák József az elmúlt években több szerepet is kapott, játszott lövőt, szélsőt, de leginkább a védekezés terén nyújtott maradandót. Patrik Jurko hasonlóképpen átverhetetlennek bizonyult a védőfalban.

A fiatalok, Varga Attila, Nagy Csaba, Szatmári László mindig bevetésre kész volt, s ha szóhoz jutottak, eredményesen szerepeltek. Raffai András eredményesen igyekezett pótolni az idő előtt távozott Himer Zoltánt. Egyszóval senkit sem lehetett elmarasztalni a csapatból, ráadásul nagyszerű kollektíva volt a kézilabdás gárda a pályán kívül is.
S hogy mi lesz velük? Ez nagy kérdés. A csapat szétszéledt, de amúgy is pihenő időszak van kézilabdás fronton.

A Békési FKC a helyi önkormányzat csapata, amelynek vezetője Izsó Gábor, akit a sportból már jól ismerhet a közvélemény, hiszen testnevelőként, edzőként, sportvezetőként is eredményesen tevékenykedett hosszú időn át. Nem véletlen, hogy szívén viselte mindig is a város sportját, köztük a kézilabdát is. Tőle kaptunk felvilágosítást:

— Június utolsó napjáig kell a nevezéseket leadni, a testület úgy döntött, az NB I-be nevezi a csapatot. Annak ellenére, hogy jelentős tartozást halmozott föl a gárda és jelenleg kevés játékos maradt Békésen. Ezekben a napokban is intenzív tárgyalások folynak esetleges támogatókkal, a kézilabda-szövetséggel, s ha minden rendjén lesz, akkor az új bajnokságban is irány az NB I.

Nem is tehetjük meg, hogy a második vonalba jelentkezzünk, mert akkor büntetésként rögtön az NB II-be sorolnának vissza minket. Ami pedig az edző, a játékosok oldalát illeti: e téren is előrehaladott tárgyalások zajlanak. Remélem, hamarosan ismert lesz az új tréner személye, s igyekszünk helyi, illetve a megyei jó játékosokkal feltölteni a keretet. Csak nagyon rossz esetben lehet más a forgatókönyv, ami ugyancsak testületi döntést igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!