Hírek

2006.03.08. 07:00

A kínaiak nem doppingolnak

Tu Ming-tö (Tu Mingde), a 2008-as ötkarikás játékokat szervező bizottság (BOCOG) elnökének tanácsadója szerint minden kínai sportoló tisztán, doppingszerek nélkül készül a pekingi olimpiára, ezért nem kell attól tartani, hogy bármelyikük is fennakad az ellenőrzésen.

BAMA

A 64 esztendős sportvezetőnek a Kínai Olimpiai Bizottság korábbi főtitkáraként az 1990-es években több doppingesetet kellett kivizsgáltatnia.

"Kína doppingproblémája már a múlté. Tanultunk a kemény leckéből, és ez az oka, hogy 2000-ben Sydneyben 28, 2004-ben Athénban 32 aranyérmet nyertünk úgy, hogy nem volt pozitív kínai minta. Ez is bizonyítja, hogy a doppingellenes programunk jól vizsgázik, és biztos vagyok benne, hogy nem lesz kínai sportoló, aki tiltott szerrel versenyezne Pekingben" - hangoztatta Tu.

Hozzátette: a "hármas szigor" alapján alakították ki politikájukat. "Szigorúbb szabályok, szigorúbb vizsgálatok - beleértve a véletlenszerű kontrollokat - és szigorúbb büntetések. Mindenkit ellenőrzünk. A dopping nem csupán árt a sport szellemiségének, hanem egyúttal károsítja a versenyzők egészségét" - mondta Tu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!