Közélet

2006.03.07. 12:08

Védekezés: megdrágult a libatenyésztés

Kilónként legalább tizenöt forinttal növelik a libatartás költségeit azok az intézkedések, melyeket a madárinfluenza megelőzésére kell tenniük az állattartóknak — vélekedik Diós Ferenc, gyomaendrődi libatenyésztő.

(j)

Elmondta: az új szabályozás értelmében naponta újabb szalmaréteget kell kiszórniuk, ami többszörösére növeli az alomköltségeket, s ezzel együtt növeli a munkaerő-költségeket is, minden nap mészhidráttal kell fertőtleníteni az ólak bejáratát, belépő tálcákat kell elhelyezni. Mivel most már csak zárt körülmények között oldható meg az etetés és itatás, így nyáron csökkenteniük kell a libaállományt, az ólakban ugyanis a nagy melegben megfulladhatnak a sűrűn tartott szárnyasok.

A gyomaendrődi libatenyésztő hozzátette: tárgyalásokat kezdeményeztek az integrátorokkal arról, hogy a megnövekedett költségeket hogyan lehetne beépíteni az árakba. Diós Ferenc azonban kételkedik abban, hogy most, amikor a baromfipiac egyre bizonytalanabbá válik, komoly eredményt lehetne elérni ebben a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!