Hírek

2006.03.04. 06:00

Szűz kezek az urnáknál

Egy jól sikerült kampány az ifjúság köreiben akár a választás kimenetelét is befolyásolhatja. A fiataloknál jelenleg a Fidesz a népszerűbb, de az MSZP is beleerősít.

Vég Márton

A képviselők átmeneti távollétét kihasználva tegnap középiskolás, de már választókorú diákok vették birtokba a Parlamentet. Az újdonsült választópolgárokat a budapesti székhelyű Közép- és Kelet-európai Választási Szakértők Egyesülete (ACEEEO) invitálta az Országgyűlés épületébe. A szervezet egy filmvetítéssel gazdagított multimedia show-val világosítsa fel a fiatalokat a választási tudnivalókról. „A pártsemleges programmal biztatni és bátorítani kívánjuk azokat a fiatalokat, akik első alkalommal voksolhatnak országgyűlési választásokon” – mondta Tóth Zoltán, az ACEEEO főtitkára.
A nagykorú fiatalok „mozgósítására” szükség is van, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a 18-25 év közötti korosztály érdeklődik legkevésbé a politika iránt. „Április 9-én mintegy 400 ezer fiatal járulhat életében először az urnákhoz. Tájékoztató kampányunk fő célja, hogy közülük minél többen éljenek választójogukkal, hiszen minden egyes szavazat számít” – hangsúlyozta lapunknak Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.
Természetesen valamennyi párt arra törekszik, hogy a „szűz kezek” elsőként a ő nevük mellett szereplő rublikába húzzák be az egymást metsző vonalakat. Hiszen egy jól sikerült kampány az ifjúság körében akár a rendkívül szorosnak ígérkező választást is eldöntheti.
A fiatalok körében a legújabb kutatások szerint a Fidesz a legnépszerűbb, bár az MSZP lassan ugyan, de ledolgozza hátrányát. A párt által fél éve elindított Amőba kezdeményezés célja, hogy bevonja a fiatalokat a pártba. Újhelyi István, az MSZP alelnöke szerint a kilencvenes évek elejével szemben napjainkra már a huszonévesek köreiben is erős a támogatottságuk. A szocialisták az internetet is kihasználják, hogy elképzeléseikkel megtalálják a fiatalokat, amire a legjobb példa Gyurcsány Ferenc miniszterelnök világhálón vezetett naplója.
A Fidesz is célba vette a fiatal korosztályt. A legnagyobb ellenzéki párt néhány hónapja olyan ifjúsági szervezetet hozott létre, amelynek tagja lehet minden olyan személy, aki 30 évnél fiatalabb. Bár kevesebb sikerrel, de az MDF is saját ifjúsági szervezetén keresztül próbál betörni az új választói piacra. Az SZDSZ is minden lehetséges kampányeszközzel élni próbál, hiszen a felmérések szerint a parlamentbe jutás küszöbén billegő pártnak komoly tartalékai lehetnek még a fiatalok között. „Humoros plakátokkal próbáljuk aktivizálni azokat a fiúkat és lányokat, akik liberális életérzés szerint élnek és gondolkodnak” – árulta el lapunknak Horn Gábor.
A parlamenten kívüli kis pártok meglehetősen vérszegény módon próbálják megszólítani az új szavazókat. A Munkáspárt és a Centrum kevésbé jeleskedik ezen a területen. A MIÉP-Jobbik pártszövetség viszont jobban összpontosít a fiatalokra, ők utcai akciókkal, demonstrációkkal hívják fel magukra a figyelmet.
„A magyar fiatalokat hagyományosan nem érdekli a közélet, jó, ha minden második elsőszavazó élni fog a nagykorúság adta jogával” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. „A pártok egyelőre kevesebb figyelmet fordítanak fiataloknak címzett ígéretekre, de még ennek is eljöhet az ideje” – tette hozzá a politológus.

Vég Márton Megrohamozzák a szavazók a külképviseleteket Eddig 2600 magyar állampolgár jelezte a helyi jegyzőknél, hogy külképviseleten akarja leadni szavazatát. „A jelentkezési határidő felénél már többen kérték felvételüket a külképviseleti választási névjegyzékbe, mint az eddigi két alkalommal, amikor külföldön is lehetett szavazni” – közölte Rytkó Emília. Az Országos Választási Iroda vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelentkezési határidő március 17-én lejár. Az európai uniós parlamenti választáson 2500-an, míg a 2004-es népszavazáson 2000-ren szavaztak külföldről.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!