Friss hírek

2006.01.25. 12:49

Terrorveszély a téli olimpián

Muzulmán terroristák robbantásokkal készülnek megzavarni a február 10-én kezdődő torinói sporteseményt, derítette ki az olasz katonai titkosszolgálat. Illetékesek megígérték, hogy mindent elkövetnek a sportolók és a nézők biztonságának megőrzéséért.

BAMA

Az itáliai katonai titkoszolgálat, a SISMI olyan információkhoz jutott, melyek szerint iszlám fundamentalisták bombarobbantásra készülnek a torinói téli olimpián. "Az értesülést a lehető legkomolyabban vesszük, és az olimpia biztonságát mindennél előbbre helyezzük", reagált a hírre a titkosszolgálatot felügylő parlamenti bizottság elnöke a római országgyűlésben. Giuseppe Pisanu belügyminiszter is megígérte, hogy 15 ezer rendőrt állít szolgálatba a torinói olimpia színhelyén. Elmondta, hogy a rendőrség nagyon részletes biztonsági végrehajtási tervet dolgozott ki, és munkájába bevonja nemcsak a hazai, hanem több ország titkosszolgálatait és rendőrségét is. Ez azért is fontos, mert a február 10-i megnyitó ünnepségen több mint negyven ország állam-, illetve kormányfője lesz jelen.

Olaszország egyébként azt fontolgatja, hogy az olimpiai játékok alatt felfüggeszti a schengeni egyezmény szabályainak alkalmazásást, ami azt jelentené, hogy mindenkit, tehát az Európai Unión belülről érkezőket is ellenőriznék az ország határátkelőin. Piemont tartományban, ahol Torinó található, berepülési tilamat rendelnek el, és rendkívüli készültséggel vigyáznak majd az olimpiai falu és a sportversenyek létesítményeire. Szígorított ellenőrzések nemcsak Torinóban, hanem a közeli nagyvárosokban, tehát Milánóban és Genovában is lesznek, mondta el a belügyminiszter. A sportversenyekre érkezőket 950 fémkereső detektorral ellenőrzik, hogy nincs-e náluk fegyver vagy más veszélyes tárgy, és több száz speciális kamerával, úgynevezett biometrikus szkennelővel szűrik ki számítógépes rendszert felhasználva a nemzetközi bűnözőkereső listákon szereplőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!