Friss hírek

2006.01.22. 21:54

A Google ad kliensei titkaira

Nem hajlandó bemutatni a keresésekre vonatkozó naplót a Google a Fehér Háznak - írja a Guardian.

BAMA

Nyolc éve heves viták folynak annak a törvénynek a kapcsán, amely szeretné megakadályozni kiskorúaknak pornográf netes tartalomhoz való hozzáférést. A Fehér Ház az internetezők szokásainak feltérképezése érdekében felszólította a négy legnagyobb kereső működtetőjét – a Google-t, a Yahoo-t, az AOL-t és az MSN-t – a dokumentumok bemutatására.

"Don''t be evil" (Ne légy gonosz!) a Google jelmondata. Ennek szellemében megtagadta a keresésekre vonatkozó adatok kiadását. "A Google értelmezése szerint a kérés azt sugallja, tegyünk közzé információkat felhasználóinkról. Ilyen tartalmú kérések a Google számára elfogadhatatlanok" – írta válaszlevelében Ashok Ramani, a Google ügyvédje a Fehér Háznak.

2001. szeptember 11. után a Fehér Ház bírósági beleegyezés nélkül engedélyezte magánszemélyek lehallgatását. Azóta az amerikai közvélemény érzékenyen reagál minden olyan kezdeményezésre, amely szabadságjogokat sérthet. A többi kereső üzemeltetője nem tagadta meg a kérést. A Yahoo azt nyilatkozta, nem tekinti a kérést "szabadságjogi ügynek." Az MSN és az AOL ez idáig nem nyilatkozott. Ugyanakkor az AsiaNews portál megemlíti, hogy a Microsoft (az MSN tulajdonosa), illetve a Yahoo a Cisco-val egyetemben segíti a kínai kormányt abban, hogy cenzúrázza a kínai inernetezők számára elérhető on-line tartalmat, írja a Transindex.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!