Történelmi találkozó

2024.05.09. 11:58

Sulyok Tamás fogadta a kínai államfőt a budai Várban és a Sándor-palotában (videó)

A budai Vár Oroszlános udvarában, ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt a Sándor-palota Mária Terézia-szalonjában 2024. május 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: 

Bajban ismerszik meg az igaz barát.

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: „Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével.”

Magyarország a keleti–nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között

– tette hozzá a magyar államfő.

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest–Belgrád-vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légi járat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik.

Az öt legnagyobb magyar városban – Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre. A CATL 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

Szijjártó: a jövő az elektromos autózásé

Magyarország európai gazdasági súlyát nagymértékben növeli, hogy a BYD az autóbuszgyára után az első európai elektromosautó gyárát is Magyarországra hozza – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter. Hozzátette: a szükséges engedélyek birtokában megkezdődtek az építési munkálatok Szegeden és zajlik az infrastruktúra kiépítése is, így jövőre már legurulhatnak az első BYD-modellek a szegedi üzem gyártószalagjairól.

„Nem állunk meg itt, hiszen számunkra fontos, hogy az autóipar minden egyes szegmense a gyártástól a kutatáson át a szolgáltatásokig jelen legyen Magyarországon, így most már a BYD és Magyarország közötti együttműködés további kiterjesztéséről egyeztettünk” – hangsúlyozta posztjában a külgazdasági és külügyminiszter, leszögezve: a jövő az elektromos autózásé. „Azon országok gazdaságai lesznek a legerősebbek, ahol a jövő iparágának legnagyobb autógyárai épülnek” – írta.

Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait.

A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt.

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Magyar–kínai iskolába látogatott a kínai államfő felesége

A Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumba látogatott csütörtökön Budapesten Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnökének felesége Lévai Anikónak, a magyar miniszterelnök házastársának kíséretében.

Peng Li-jüan és Lévai Anikó számára Erdélyi Zsuzsa igazgató tartott vezetést az iskola épületében.

A vendégek ellátogattak a 6. osztályos tanulók kínainyelv-órájára, majd a 3. osztályos tanulók kínai kalligráfia és papírvágás órájára.

HSZI Csin-ping; LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor; PENG Li-jüan
Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége (b2) és Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége (j2) a fővárosi Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban 2024. május 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás:  MTI

Ezt követően a kínai és magyar állami vezetők házastársai az iskola aulájában megtekintették a diákok kínai és magyar nyelven előadott, ünnepi műsorát.

Erdélyi Zsuzsa az iskola ajándékaként egy fotóalbumot adott át Peng Li-jüannak, aki pedig az iskolai könyvtár számára adományozott kínai könyvek listáját nyújtotta át az igazgatónak.

A kínai államfő házastársa látogatást tett a Szent István-teremben

Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök feleségének kíséretében látogatást tett csütörtökön a Budavári Palota Szent István-termében.

A kínai és a magyar államfők házastársainak Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója mutatta be a Herendi Porcelán történetét és két kihelyezett műtárgyat, majd Tartó László porcelánfestő művész porcelánfestési technikákból tartott bemutatót.

SULYOK Tamás; HSZI Csin-ping; NAGY Zsuzsanna; PENG Li-jüan
Peng Li-jüan, a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping felesége (j) és Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége (j2) a Herendi Porcelánmanufaktúra porcelánfestési technikák bemutatóján festenek a Budavári Palotában 2024. május 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás:  MTI

Ezt követően 

Peng Li-jüan és Nagy Zsuzsanna Bács Balla Gyöngyi hímzőművész hímzésbemutatóján vehettek részt a Hagyományok Háza szervezésében, majd Fodor Gergely kormánybiztos vezetésével megtekintették a Szent István-termet.

A kulturális programot megelőzően Hszi Csin-pinget és feleségét katonai ceremóniával fogadták a budai Vár Oroszlános udvarában Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és házastársaik.

Németország mellett Kína van a legnagyobb hatással a magyar gazdaság teljesítményére

„Lassan tíz éve dolgozunk együtt Vang Ji kollégámmal, és ezalatt a tíz év alatt teljesen más dimenzióba kerültek a magyar–kínai kapcsolatok” – írta a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: ma már Németország mellett Kína van a legnagyobb hatással a magyar gazdaság teljesítményére, és ebből a kölcsönös tiszteleten alapuló, gyorsan fejlődő együttműködésből Magyarország és a magyar gazdaság sokat profitál.

Szijjártó Péter aláhúzta, ennek a jó kapcsolatnak kifejezetten nagy jelentősége van az ukrajnai háború idején.

Nagyra becsüljük a kínai béketörekvéseket és támogatjuk Kína béketervét

– közölte a tárcavezető.

Korábban írtuk:

Katonai ceremóniával fogadták a kínai államfőt

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.

Sulyok Tamás köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és házastársaik, továbbá a kormány tagjai az Oroszlános udvarban köszöntötték Hszi Csin-pinget és feleségét, Peng Li-jüant magyarországi látogatásuk második napján.

Hszi Csin-ping és Sulyok Tamás megszemlélték a Magyar Honvédség díszzászlóalját, a Nemzeti Lovas Díszegységet és a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjait.

SULYOK Tamás; HSZI Csin-ping; NAGY Zsuzsanna; PENG Li-jüan
Sulyok Tamás köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt (középen, j-b) a Budavári Palota Oroszlános udvarában 2024. május 9-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Ezt követően fogadták a díszzászlóalj, a Nemzeti Lovas Díszegység, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály díszmenetét és a zenekar díszelvonulását.

Hszi Csin-ping és kísérete a katonai ceremónia után a Sándor-palotába indult, ahol Sulyok Tamás hivatalos látogatásán fogadta a kínai elnököt.

Peng Li-jüan Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök feleségének kíséretében közös kulturális programon vett részt a Szent István-teremben.

 

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulója alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában