Labdarúgás

2024.05.16. 13:00

Megsértik az elhunyt elnök végakaratát a Herthánál Dárdai menesztésével? (videó)

Nehezen csillapodnak a kedélyek azóta, hogy a Hertha közölte, a nyáron nem hosszabbítják meg Dárdai Pál lejáró szerződését. A Berliner Kurierben kemény hangú véleménycikk jelent meg a magyar szakember kirúgása miatt. A lap úgy tudja, hogy a Hertha januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt klubelnöke, Kay Bernstein egyértelműen a magyar vezetőedzővel képzelte el a jövőt, a magyar edzőnek most mégis távoznia kell szeretett klubjától.

MW

Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője a német első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Bayern München–Hertha BSC mérkőzés kezdete előtt Münchenben 2023. április 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Utoljára irányította Dárdai Pál a Hertha csapatát a berlini Olimpia Stadionban, ahol múlt szombaton a Kaiserslautern ellen 3–1-es győzelmet aratott a Bundesliga II utolsó előtti fordulójában. Maga a meccs háttérbe szorult az értékelésekben, Dárdai lényegében búcsúzkodott, miután kiderült, hogy a klub vezetői döntöttek a sorsáról, és elküldik az idény végén – írta meg az Origo.

Ez már a százhuszadik búcsú

Több mint 67 ezer szurkoló látogatott ki a Hertha utolsó hazai bajnokijára a szezonban, de a Kaiserslautern elleni meccs lefújása után nem a győzelem volt a fókuszban, hanem Dárdai Pál – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A Kicker beszámolója szerint a magyar vezetőedző nevét énekelte a közönség, aki ugyan burkoltan, de már megerősítette, hogy nem ő marad a Hertha élén.

Mindig pozitívan gondolkodom, de kicsit szomorú vagyok. Sokat építkeztünk, egy évet edzettem a fiúkkal, akik továbbfejlődtek, de ilyen az edző élete

– nyilatkozta picit szomorkásan a magyar edző, aki később beismerte, hogy távozik szeretett klubjától.

– Harminc éve vagyok itt, ez a 120. búcsúm. Megszokott érzések kavarognak bennem. Nem érzek haragot és boldogságot sem. Most hazamegyek a családomhoz és a kutyámhoz. Iszom először egy sört, aztán egy bort, elszívok egy szivart, és élvezem a napot. Majd vár még ránk egy szép hét – fogalmazott Dárdai, aki játékosként egyszer, vezetőedzőként pedig már harmadjára búcsúzik a klubtól.

A klubelnök hitt benne

A szezon előzményeit nézve a berliniek klubelnökének, Kay Bernsteinnek a váratlan halála nagy törést jelentett a Hertha idényében, ami hatással volt a magyar szakember megítélésére is. Az ősz végén felívelő szakaszban volt Dárdai Pál együttese, amely a téli szünetet úgy kezdte meg, hogy a hetedik helyen állt, de feléledtek a feljutási reményei, hiszen mindössze hat pontra volt a dobogótól a Bundesliga II-ben, valamint a Német Kupában már a negyeddöntőben járt a berlini együttes. Aztán a tavaszi rajt előtt néhány nappal az elnök hirtelen meghalt, a Hertha pedig az idei első négy tétmeccséből hármat elvesztett, egyszer ikszelt, s gyakorlatilag egy-két hét leforgása alatt kiesett a kupából és a feljutási reményei is tovaszálltak. Ekkor ingott meg a kispad Dárdai Pál alatt is, aki később nem önszántából állt fel a fővárosi klub kispadjáról, és az egykori klubelnök is kiállt mellette.

– Mindegyikük fontos nekünk, beleértve Pál feleségét, Mónikát is. Amikor ő felkarolja a játékosok feleségeit és elviszi őket vacsorázni, az családias érzést kelt. Dárdaiékkal van valami egyedülálló bennünk, és erre büszkék vagyunk

– méltatta a halála előtti utolsó interjújában a Hertha volt elnöke. Kay Bernstein. A Berliner Kurier lap cikkének szerzője bohózatnak nevezte azt, ami a Hertha edzőkérdése körül folyik.

– Úgy gondolom, Kay Bernstein folytatta volna a berlini utat, és lehetőséget adott volna az edzőnek arra, hogy tovább fejlődjön a csapat tehetséges játékosaival, amit a feljutással koronázhatott volna meg. Sajnos erről már nem kérdezhetjük meg a volt elnököt, aki stabilizálta a klubot és újra szerethetővé tette a szurkolók szemében – erősíti meg az írás, és a lap azt is felvetette, hogy a Hertha vajon hol és miképpen tervez elbúcsúzni a klubikon Dárdaitól.

Már csak egy meccse van hátra a berlini klubnak az idényből, vasárnap a már kiesett Osnabrück otthonában lép pályára a csapat, vélhetően ez lesz Dárdai Pál utolsó mérkőzése a kispadon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában