Közélet

2016.10.28. 17:37

Elstartolt a jubileumi kolbászfesztivál

Ifjúsági gyúrással és a szárazkolbászok versenyével vette kezdetét a XX. Csabai Kolbászfesztivál. Az idei rendezvényre százhúszezer látogatót várnak.

Hírlap-összeállítás, Fotó: Imre György

Idén tavalyhoz hasonlóan, több mint 120 szárazkolbászt neveztek az európai szinten is rendhagyó szárazkolbász versenyre. A megmérettetés első helyét a békéscsabai ifjabb Juhász Ádám szerezte meg. A dobogó második fokára a szintén békéscsabai Tóth G. Ildikó állhatott fel. A képzeletbeli bronzérmet a budapesti Uhrin Gábor Ákos nyakába akasztották. Az ifjúsági kolbászgyúráson közel 250 csapat mutatta meg, hogy a szülőktől, nagyszülőktől elsajátított receptekkel, a tőlük tanult technikával milyen kolbászt tudnak készíteni.

Hat órától pedig eldördült a startpisztoly, hivatalosan is elkezdődött a kolbászfesztivál. Hégely Sándor fesztiváligazgató elmondta, a munka oroszlánrészét a szervezők elvégezték, most már csak a vendégeknek kell jól érezniük magukat. Emlékeztetett, Békéscsaba nagy versenyelőnyre tett szert a rendezvények, fesztiválok területén hiszen az elmúlt években a Csabai Kolbászfesztivál Magyarország egyik legismertebb és legszínvonalasabb rendezvényévé nőtte ki magát. Hozzátette, százhúszezer embert várnak a programra.

— Azt kérem, erre a négy napra mindenki, vendégek és vendéglátók egyaránt, legyen csabai! — zárta gondolatait.


Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felidézte azokat pillanatokat, amikor három évvel ezelőtt a Hungarikum Bizottság tagjaként ő maga is döntött a csabai kolbász hungarikummá nyilvánításáról. A politikus megköszönte a békéscsabaiaknak, hogy megőrzik, továbbadják azokat az értékeket, melyeket szüleik, nagyszüleik hagytak rájuk örökség gyanánt.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere Dedinszky anekdotáját elevenítette fel a hallgatóságnak és azt kérte minden korosztálytól, hogy érezze jól magát, teljen mindenki számára jó hangulatban a rendezvény. A kolbászfesztivál idei vendégvárosa Gyula. A fürdőváros polgármestere, dr. Görgényi Ernő a rendezvény során megvalósuló összefogást méltatta. Hangsúlyozta, egyebek közt a közép-békési térség közös munkájának eredménye a rendezvény, mely a partnerség jelképe. Gajda Róbert megyei kormánymegbízott felidézte az első kolbászfesztivált.

Mint fogalmazott, az akkor családias, 55 csapat részvételével megvalósuló program folyamatosan fejlődött, mára már a szombati főnapon 750 csapat gyúrja majd a kolbászt. Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár a helyiek föld iránti szeretetét emelte ki, míg Vantara Gyula országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ebben az esztendőben is elérkezett a nagy nap, amely igaz, hogy nem nemzeti ünnep. Azonban minden tisztességes, becsületes békéscsabai család kalendáriumában piros betűs napként szerepel.


A 20., jubileumi Csabai Kolbászfesztiválon pénteken kihirdették Az én disznótorom óvodás rajzpályázat eredményeit is. Tizenkét óvoda több mint száz gyermeke nevezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének gyerekversenyére. Tíz pályamű részesült nyertesként egyenlő elbírálásban.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Perényiné Czibolya Edit, a békéscsabai önkormányzat munkatársa elmondták, a hagyományok őrzése, ápolása szempontjából is fontos, hogy már a legkisebbek is képben legyenek a disznótorral, a kolbásztöltéssel kapcsolatban.

Az én disznótorom nyertesei 
A 20., jubileumi Csabai Kolbászfesztiválon pénteken kihirdették Az én disznótorom óvodás rajzpályázat eredményeit.Tízenkét óvoda több mint száz gyermeke nevezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének gyerekversenyére. Tíz pályamű részesült nyertesként egyenlő elbírálásban.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Perényiné Czibolya Edit, a békéscsabai önkormányzat munkatársa elmondták, a hagyományok őrzése, ápolása szempontjából is fontos, hogy már a legkisebbek is képben legyenek a disznótorral, a kolbásztöltéssel kapcsolatban.      


Amerikai dicséret a kolbászoknak
Gaspar Stancic bácskai származású amerikai séf is – aki dolgozott Szingapurtól Hong-Kongig, Tokióig – értékelte a 120 mintadarabot felvonultató nemzetközi szárazkolbászverseny rúdjait pénteken, a Csabai Kolbászfesztiválon. Elmondta, volt, amikor hét éttermet vezetett Amerikában, a dallasival benne volt az első 100-ban Amerikában. Amerikai felesége és négy lánya van, számukra és az unokáknak főzi a székelygulyást, a töltött káposztát. Az igazi kedvencük ugyanakkor a csabai és a gyulai kolbász. 


Már a gyerekverseny is lenyűgözte a polgármestert
Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere már a rendezvény nyitásától kint van a huszadik., jubileumi Csabai Kolbászfesztiválon. A több mint 200 csapatot felvonultató ifjúsági töltőverseny lenyűgözte.
– Óvodások is gyúrták, töltötték a kolbászt lelkesen pedagógusaikkal, szüleikkel és nagyszüleikkel együtt. Átélték, hogy minden korosztálynak át kell adnia és élnie az örökséget, tovább kell éltetni a hagyományt- mondta a polgármester.  

Orsolya, Dorka a kolbász mellett
A 20. kolbászfesztivál közönségéből a szerencsés jelentkezők is zsűrizhettek a pénteki szárazkolbászverseny értékelésére. Nagy Orsolya Budapestről érkezett, a Facebookon regisztrált. Harmadszor van itt a fesztiválon, a gyúróverseny a mindene. Kurilla János, a közönségzsűri békéscsabai nyertese elmondta, ő maga is készít kolbászt évente 45-50 kilóból. A négy alapfűszert, a sót, a fokhagymát, az őrölt piros paprikát és köménymagot használja. Méryová Dorka a Csallóközből már ötödször veszt részt a fesztiválon, elsőként zsűrizött, és óriási élmény volt számára ennyi kolbászt megkóstolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!