Közélet

2014.10.27. 13:53

A hagyományőrzés jegyében telt az idei fesztivál is

Csütörtöktől vasárnapig Békéscsaba, ezen belül is a sportcsarnok és környéke volt a kolbász fővárosa.

M. P. M.

— A Csabai Kolbászfesztivál mindig ugyanaz akar maradni, nem akar változni. Talán színesebbek vagyunk és egyre nagyobbak, de amit meg akarunk mutatni az embereknek, az évről-évre ugyanaz. A csabai kolbász és a disznóvágások még ma is élő hagyományok – értékelt lapunknak Hégely Sándor fesztiváligazgató. Elmondta, a fesztiválon összesen a hat különböző kolbászkészítő és töltött káposztafőző versenyszámban több mint 1000 csapat vett részt.

A diák kolbászgyúrás 250 csapat ingyenes részvételével zajlott, a Nemzetközi Szárazkolbászok Verseny 130-nál is több nevezéssel büszkélkedhetett idén. A mintegy 600 csapat részvételével lezajlott szombati nagy kolbászkészítő verseny pedig ebben az évben is hatalmas buli volt.

— A hagyományőrzés az egyik legfontosabb küldetésünk – mondta Hégely Sándor. Emlékeztetett, ennek az egyik ékes bizonyítéka a diákgyúrás volt. A régi hentes mesterek is megirigyelhetik az ifjúság hozzáállását és a versenyen tanúsított szakértelmüket. A következő fél évszázadban nem kell tehát azon aggódni, hogy a kolbászkészítés hagyománya elveszik Békéscsabán – tette hozzá a fesztiváligazgató.

Jövőre október 22-25. között rendezik meg a kolbászfesztivált.

Az idei fesztiválról készült összes anyagunkat ide kattintva érheti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!