Közélet

2009.03.05. 15:33

Beteg lett a megbízott orvos-igazgató - az orosházi MSZP aggódik a kórházért

Elhamarkodott döntésekről, az orosházi kórház körül kialakult káoszról beszélt csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Fetser János, a térség szocialista országgyűlési képviselője.

cs. i.

Beteg lett a megbízott vezető
Fetser János – mint fogalmazott – azért tartotta fontosnak a sajtónyilvánosságot, mert olyan váratlan helyzet állt elő, amivel senki nem számolt.

Dr. Gervain Mihály orosházi kórházigazgató lemondása után a térségi feladatokat ellátó, a városban a legnagyobb foglalkoztató irányítását dr. Rácz Oszkár vállalta el. Információink szerint március 3-án megtörtént az átadás-átvétel, ám a megbízott vezető a tegnapi főorvosi értekezlet után megbetegedett.

A hír hallatán Fetser János országgyűlési képviselő a városvezetés felelőtlenségét hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus attól tart, felelős vezető nélkül az orosházi kórházat szétcincálják. A szakmai munka értőit elcsábítják, valamint az is kérdéses, kinek van/lesz aláírási joga. A képviselő szerint hamarosan teljes lehet a káosz, itt sok száz család megélhetése is veszélybe kerülhet.

Túlélték a kórháztörvényt, lobbizni is lehetne
Fetser János úgy véli, hogy a kórháztörvényt sikeresen túlélte az intézet, nem került adósságspirálba, ám dr. Gervain Mihályt a városvezetés lehetetlen helyzetbe hozta, le kellett mondania. Elárult a politikus egy, a szakminiszter orosházi látogatásakor összehívott, szűk körű tárgyalásról néhány részletet is.

— Leültünk a miniszterrel és megállapodtunk abban, hogy az orosházi kórház újabb osztályt kap, egy ízületi MR-műszert is hoznak az intézetbe és a sürgősségi betegellátást újabb fejlesztési, pályázati lehetőséggel teszik még sikeresebbé. Olyan kilátások előtt állt a kórház (a megbeszélésen a polgármester mellett helyettese is jelen volt), amit nem lett volna szabad elszalasztani. Ám a kórházigazgató menesztése többekben megfogalmazódott, nemtelen politikai alkuk áldozatává tették. A városvezetés nem tett meg mindent azért, hogy a 40 éves hagyományt, hogy a szarvasi térséget visszakapja az egészségügyi intézmény, hogy több legyen a beteg és a támogatás.

Ezek után kijelentem, hogy mindezek kárvallottja az orosházi kórház. Németh Béla és dr. Dancsó József teljes felelősséggel tartozik az ott dolgozókért, a finanszírozásért, az intézet jövőjéért — mondta Fetser János, aki szerint elhamarkodott döntések sorozata hozta ilyen helyzetbe a kórházat.

Veszély leselkedik a kórházra, pedig ekkora esélye még nem volt
Nem okolta a megbetegedett megbízott igazgatót, ám tart attól a politikus, hogy ha a gyengeség jelei mutatkoznak vezető nélküli intézeten, azt azonnal szétcincálhatják. Az orosházi kórházra ez a veszély leselkedik.

Fetser János szerint soha ekkora esélye nem volt ennek a kórháznak, mint most, hiszen a szakminiszter kabinetfőnöke egy orosházi fiatalember, ő maga pedig a parlament egészségügyi bizottságában tevékenykedik.

A sajtótájékoztatón kiderült, csütörtökön a képviselő-testület hét szocialista tagja kezdeményezett egy rendkívüli testületi ülés összehívását péntek 16 órára a polgármesternél.

Németh Béla nem érti
— Összehívom a képviselő-testületet annak reményében, hogy határozatképes lesz. De nem értem ezt a hisztériát. Semmi gond a kórház körül. A kórház szervezeti és működési szabályzata szerint a mindenkori vezetőnek van helyettese. Ez pedig dr. Grósz Miklós, aki ellátja feladatát, amíg dr. Rácz Oszkár betegálloményban van — reagált a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!