Közélet

2009.02.25. 18:52

Borúlátóak a megyei kórházigazgatók

Borúlátóak és bizonytalanok a Békés megyei kórházi vezetők a miniszter legújabb bejelentésével kapcsolatban. Mint mondják, várhatóan az eddiginél is kevesebb állami támogatás folyik be hozzájuk.

BMH

Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter kedden jelentette be, hogy a kormányzat eltörli a kórházak gyógyító tevékenységét korlátozó teljesítményvolumen-korlátot (TVK). A tárcavezető hosszabb távon komoly megtakarítást vár az intézkedéstől, mely a TVK megszüntetése ellenére a továbbiakban is teljesítményalapú lesz.

A főigazgató szerint forráselvonásról van szó

Nem repesett az örömtől dr. Kovács József, a megyei kórház főigazgató főorvosa, amikor a miniszter bejelentéséről kérdeztük. Szavaiból kiderült, hogy meglátása szerint forráselvonásról van szó, mely tovább rontja az egészségügyi intézmények amúgy sem rózsás pénzügyi helyzetét.

— Első pillantásra nem látom, mi a logika a miniszter elképzelésében. A helyzet viszont az, hogy a tárca eredeti költségvetéséhez képest 30 milliárd forinttal kevesebbet kap. Így ezt az összeget valahonnan le kell csípniük. A pénzügyi keret további szűkülése hátrányosan érint beteget, kórházat — mondta a bejelentés hátteréről Kovács József. Vagyis, hiába szűnik meg a sokak által elátkozott teljesítményvolumen-korlát, a helyére egy ennél is keményebb rendelkezés lép.

A Pándy Kálmán kórház főigazgató főorvosa úgy látja, a teljesítmény kétharmadának az alapdíját ugyan megemelik, de a maradék egyharmad finanszírozása teljesen bizonytalanná válik. Vagyis, ha a mostani szint kétharmada felett látnak el betegeket Gyulán, akkor már nem tudni, hogy ezt milyen mértékben állja a központi költségvetés.

Az jár jól, aki eddig nem tartotta be a megszorításokat

A teljesítményvolumen-korlát eltörlésével kapcsolatban nem túlságosan bizakodó dr. Becsei László, a békéscsabai Réthy Pál kórház főigazgató főorvosa sem. Mint mondta, 2006-ban is megígérték, hogy eltörlik a megszorításokat, ehhez képest azokat a kezeléseket, műtéteket, amelyeket a teljesítménykorlát felett végeztek el, nem fizették ki. Dr. Becsei László szerint az sem jó jel, hogy hírek szerint 30 milliárd forintot el akarnak vonni az egészségügytől. Hogy ez pontosan mely területet érinti, meglátása szerint egyelőre nem lehet tudni. Elképzelhető, hogy a valamivel több mint 700 milliárd forintból gazdálkodó krónikus, járóbeteg-ellátást, illetve a gyógyszerkasszát, de az is, hogy a teljes társadalombiztosítási kasszát, amely több mint ezermilliárd forint évente.

Mivel pontos számokat nem lehet tudni, az igazgató is csak találgat. Szerinte valószínűleg a teljesítmény kétharmadát kapják meg az intézmények fixen, a maradék egyharmadot pedig lebegtetik, vagyis egy összeget osztanak szét annak megfelelően, hol mennyi munkát végeztek. Az új szabályozás valószínűleg március végéig jelenik meg, addig ugyanis le vannak osztva a lapok, kiadták, kinek, mennyi a teljesítményvolumen-korlátja. Becsei László szerint az új szabályozással az jár jól, aki eddig nem igyekezett betartani a megszorításokat.

Nehezebb lesz finanszírozási tervet készíteni

Orosházán sem számítanak túl sok jóra a miniszteri bejelentéssel kapcsolatban. — Mindenkit rosszul érinthet ez a változás, így intézetünket is. Nehezebb lesz finanszírozási, vagy üzleti tervet készíteni, hiszen 70 százalékot kapnak a kórházak bázispontnak, a maradék 30 százalékot a forgalom után. Egy-egy betegség ellátását országos esetszám alapján finanszírozzák majd. Kérdés, elég lesz-e a keret, hozzájutunk-e ahhoz a 30 százalékhoz — sorolta kételyeit dr. Gervain Mihály. Az orosházi kórházigazgató szerint a járóbeteg-ellátásban a megemelt pontszám némileg javíthat a finanszírozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!