Közélet

2009.01.02. 18:00

A kórházak számlái elvitték az évvégi pluszpénzt

Az Egészségbiztosítási Alap kasszamaradványát az elmúlt év végén osztották ki a kórházaknak. Megyénk egyetlen súlyponti kórházában, a gyulai Pándyban a szállítói tartozások rendezése mellett eszközpótlásra és a minimumfeltételek biztosítására is félretesznek a 319 millió forintból.

G. E.

— Intézményünk számlájára közel 319 millió forint érkezett az Egészségbiztosítási Alaptól — mondta dr. Kovács József. A Pándy Kálmán kórház főigazgatójától megtudtuk, az év végén áttekintették a kifizetetlen számlákat, szállítói tartozásokat, s ezeket rendezték a kapott pénzből. Emellett az amortizáció miatt hiányzó eszközök pótlására, valamint a minimumfeltételek biztosítására is tartalékolnak. Ilyen feladat például idén a patológiai osztály megvalósítása.

A békéscsabai Réthy Pál kórház vezetése szerint a kasszamaradvány kiosztása jelentős segítség az intézményeknek, ám az, hogy ez csak az év végén történt meg, lehetetlenné tette a pontos tervezést.

A cikk a hirdetés után folytatódik

A Réthy Pál kórház a 2008-as szigorú, feszes gazdálkodás következtében jelentősen csökkentette működési veszteségét — tudtuk meg dr. Becsei Lászlótól, a békéscsabai kórház főigazgatójától. — Az év végén kiosztott kasszamaradványból 75 millió 770 ezer forintot kaptunk. Ezzel a működési veszteséget csökkentették, így 2008-ban egyensúlyközelbe kerülhetett a költségvetés, s az év közben megnövekvő szállítói tartozás mértéke is csökken. A főigazgató szerint a kasszamaradvány kiosztása jelentős segítség volt, ám az év végi kifizetés nem tette lehetővé a pontos tervezést és a kiszámítható gazdálkodást. Ugyanakkor a hivatalos bejelentéssel ellentétben a pénz felosztása sem teljesítményarányosan történt.

Az Egészségbiztosítási Alap maradványából az orosházi kórház az év végén 69,6 millió forintot kapott. Ezt egyebek mellett a közüzemi számlák kiegyenlítésére fordította az intézmény. Gervain Mihály igazgató főorvos elmondta: 2008 májusáig nem volt probléma a gazdálkodással, de a gázáremelés miatt tartozásaik keletkeztek. A közel 70 milliós maradványnak köszönhetően már nincs a kórháznak 30—60 napot meghaladó adóssága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!