Közélet

2008.04.05. 20:40

Nem csak a jobbosoké a világ - egyre többen vannak a balkezesek

A világ a jobbkezesekre rendezkedett be. Ezen a tényen az sem változtat, hogy száz év alatt megháromszorozódott a balkezesek száma. Minden tizedik ember él ezzel az adottsággal.

BEOL

Volt idő, amikor körmösökkel kényszerítették a balkezes gyerekeket a váltásra. Ma már az iskolák elfogadók e tekintetben, ám a megértés ki is merül ennyiben. Mivel megyénkben nem találtunk balkezesekre szakosodott kereskedést, ezért háztartási és írószerüzletekben néztünk körül. Ollón kívül semmit nem tudtak ajánlani, amivel a balkezesek kedvébe járhattak volna. Kerestünk hát tovább, olyan embereket, akik a balkezességüket előnyként élik meg.

Oláh Gábornak, az Erste Békési Férfi Kézilabda Club jobb átlövőjének szerencsét hozott a bal keze. Tavaly sportága első osztályában gólkirály lett.

— Jobb kezemmel is dobok, de a bal sokkal biztosabb — magyarázta a sportoló, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a tavalyi 219 gólját mind ballal lőtte.

Dr. Pataj Pál békéscsabai festőművész az első sikerét háromévesen egy csínytevéssel aratta. A szomszédok elbűvölten nézték, amint úgy kalapálta ballal a szöget a padlóba, hogy egyszer sem ütött a kezére. Tanítója elfogadta a balkezességét, egy helyettesítő pedagógus azonban addig csépelte a körmét, amíg át nem vette a ceruzát a jobb kezébe. Ettől kezdve a két keze együtt ügyesedett.

— Diákkoromban jól ment a vívás és az asztalitenisz is. A későbbi Európa-bajnok Berczik Zoltán például azért szeretett velem pingpongozni, mert újdonság volt neki a balkezes ellenfél — magyarázta dr. Pataj Pál. Adottsága csak a nagy családi ebédeknél a terítéskor okoz némi fejtörést a feleségének, annyiban, hol üljön a nagyapa és a szintén balkezes unoka.

— Még mindig vannak szülők, akik attól tartanak, gyermekük hátrányba kerül a balkezessége miatt. Kár aggódniuk, hiszen a modern pedagógia tiszteletben tartja ezt a másságot és az óvodástársak is elfogadók — magyarázta Péter Józsefné békéscsabai óvodapedagógus. Kicsi korukban egyébként a gyerekek maguk is kísérleteznek, melyik az ügyesebb kezük, egy ebédnél akár tízpercenként váltják a kanalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!