Verseny

2024.05.06. 19:45

Kónya Gergő volt a legerősebb Győrben: országos bajnok a csárdaszállási sportember

Kiegyensúlyozott versenyzéssel megnyerte Győrben az Erős Emberek Országos Bajnokságát a csárdaszállási Kónya Gergő. Az országos bajnoknak, Kónya Gergőnek, aki mögött rövidebb, és pozitív-negatív csúcspontokkal tarkított felkészülési időszak állt, régi álma vált valóra.

dr. Nagy Szilvia

Kónya Gergő elmondta, az országos bajnokság minden szezon legfontosabb versenye, nemcsak, mert nehéz bejutni a részvevők közé, hanem mert az első fordulója a WHB-ligának, ami az erős emberek első osztályú ligasorozata.

Kónya Gergő, országos bajnok, erős emberek
Kónya Gergő országos bajnok. Fotó: HSMA-Stekler Bendegúz

– Az itt megszerzett pontszámok duplán számítanak. Természetesen az országos bajnoki cím a legfontosabb „nyeremény”, minden induló az elnyeréséért küzd. Egy évben csak egyszer van erre lehetőség, így a résztvevők kiemelten felkészülnek a szezonnyitó rangadóra – tette hozzá.

Győrben az ország tizenkét legjobb sportolója állt rajthoz; volt, aki a selejtező fordulókon nyújtott teljesítményével érdemelte ki az indulás jogát, de olyan is, aki az előző évben elért eredményei alapján kapott szabad utat. Kónya Gergő számára az idei év már önmagában különlegesnek számít, hiszen jubileum, a tizedik szezonja ebben a sportban. Az országos bajnoki cím régi vágya volt; 2015-ben kezdett a szövetség égisze alatt versenyezni, már akkor áhítattal figyelte az erős, kitartó, tapasztalt sportolókat, akik az országos bajnoki címig meneteltek. Titkon remélte, hogy egyszer neki is sikerül, tíz éve azért dolgozott, hogy feljebb és feljebb jusson a ranglétrán, hogy végül győzni tudjon.

– Először 2017-ben sikerült kvalifikálni magam a legjobbak közé, ekkor még újoncként a 11. helyen végeztem a döntőben. Ahogy teltek- múltak az évek, egyre erősebb, kitartóbb, rutinosabb versenyzővé váltam. Később 9., majd 7. lettem, ezt követte egy 5. hely, és az utóbbi években két alkalommal a 2. helyen zártam. Közel voltam a győzelemhez – részletezte a sportoló, hozzátéve, idén megtört a jég.  

A felkészülés sem volt zökkenőmentes Kónya Gergő számára

– Kiegyensúlyozott versenyzéssel sikerült nyernem; egy álmom vált valóra azzal, hogy országos bajnok lettem. Rendkívül boldog vagyok. A felkészülésem izgalmas volt, rövidebb a megszokottól, pozitív és negatív csúcspontokkal tarkított. Tavaly szeptemberben sajnos elszenvedtem egy váll-, kulcscsontsérülést koffercipelés közben, edzésen. Kényszerpihenőt kellett tartanom, de a rossz kedvet hamar felváltotta a boldogság, ugyanis 2023 novemberében megszületett a kisfiam. Innentől sérülten, de boldog apaként teltek a napok, hetek. Főként otthon kellett helyt állnom, nem az edzőteremben. A tavasz beköszöntéig minimális edzésmunkát végeztem, ám 2024 márciusára a sérülésem meggyógyult, így gőzerővel elkezdtem a komoly, célirányos felkészülést a májusi megmérettetésre. Nem sok időm volt jó erőállapotú versenyformát összehozni, de végül sikerült. Ez a győzelem nagy mérföldkő a sportkarrieremben, imádom ezt a sportot, és ugyan olyan tűzzel, szívvel-lélekkel folytatom, ahogyan eddig csináltam – foglalta össze a közelmúlt történéseit Gergő. 

A viadal részleteiről is elárult kulisszatitkokat. A versenyzőknek Győrben hat embert próbáló feladatban kellett összemérni erejüket.

Felhúzás rúddal, vikingnyomás

– Klasszikus súlyzós gyakorlattal nyitottunk az Ob.-n; egy súlyzórudat kell felemelni a földről, majd kiegyenesedni. Az győzött, aki a legnagyobbat súlyt volt képes felemelni. Nekem a kétméteres magasságom miatt nem éppen előnyös ez a gyakorlat, így 260 kilós teljesítménnyel a 7. helyen végeztem. 

Jött a vikingnyomás, a rendkívül látványos nyomógyakorlat, melynek során egy fém lapra felerősített crossmotort kellett kinyomnunk a fejünk fölé. A vikingnyomás skandináv eredetű, a nyomó szerkezet fogantyúi ökörszarv-szerűen néznek ki, azokat megfogva kell kiemelni a szerkezetet a ráerősített teherrel együtt. A nyomott súly jelen esetben 155 kiló volt. Hét érvényes ismétléssel ismét a 7. helyen végeztem – sorolta a bajnok.

A vikingnyomás az egyik leglátványosabb erőgyakorlat. Fotó: HSMA-Stekler Bendegúz

Koffercipelés, pakolós versenyszám

Az erősek harmadik feladata a koffercipelés volt, ami Kónya Gergő egyik kedvenc versenyszáma. Favoritként lépett startvonalhoz, sikerült bebizonyítania, hogy senki sem cipeli jobban a koffereket nála. A versenyzőknek két, egyenként 155 kilós vasbeton monstrumot kellett 20 méterre elvinni minél gyorsabban. A csárdaszállási sportoló volt a leggyorsabb, alig 12 másodperc alatt ment végig a pályán. 

A negyedik, dinamikus, úgynevezett pakolós versenyszámban is remekelt. Három tárgyat kellett a nyolc méterre lévő állványig elcipelni, majd felpakolni 122 centiméter magasra. Elsőként egy 120 kilós, fülekkel ellátott vas bödönt hordtak el, ezt követte a 130 kilós homokzsák, végül a 150 kilogrammos, betonnal teli hordó. Gergő mindössze 37 másodperc alatt fejezte be a pakolást, ezzel a 2. helyen végzett.

Kamionhúzás kötéllel, kőgolyóemelés

– Az utolsó előtti feladat a már klasszikusnak mondható kamionhúzás volt. Ezúttal ülve, kézkötés segítségével kellett 20 méterre elhúzni a nyolctonnás járművet. Ezt a versenyszámot is nagyon kedvelem, a harmadik helyen végeztem. Záróakkordként a szívemhez legközelebb álló feladat jött: három kőgolyót (150, 160, 170 kilogramm súlyúakat) kellett átemelni egy 122 centis rúd fölött. Nagyon szeretek köveket emelni, egyéni rekordom a 226,5 kilós felemelése 122 centire. A feladatban szereplő három golyó tehát nem okozott nehézséget, 18 másodperc alatt végeztem az emelésekkel, ezzel megnyertem a versenyszámot – részletezte a sportoló, aki a viadal alatt végig nagyon jól érezte magát. 

– A pontok összesítését követően hirdették ki a győztest. Amikor kimondták a nevem, még a hideg is kirázott. Az a pillanat örök emlék marad – tette hozzá Kónya Gergő.

A kőgolyók sosem fognak ki az országos bajnok Kónya Gergőn. Fotó: HSMA-Stekler Bendegúz

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában