Békéscsaba

2024.05.14. 18:50

Munkácsy mesélt életéről a múzeumban - videóval

Munkácsy mesél címmel vonósmuzsikával fűszerezett felolvasóestnek, az Alföld Quartet és Bartus Gyula közös előadásának adott otthont hétfőn a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a festőfejedelem alkotásait és ereklyéit felvonultató díszterme.

Licska Balázs

Bartus Gyula és az Alföld Quartet közös előadására megtelt a Munkácsy Mihály Múzeum díszterme

Fotó: Licska Balázs

A rendhagyó előadáson – amelyre megtelt a múzeum díszterme – a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész Bartus Gyula, a Jókai színház művésze olvasott fel részleteket Munkácsy Mihály: Emlékeim című művéből, naplójegyzeteiből, valamint a jellemzően feleségének, Cécile Papier számára írt leveleiből. 

Ezekből kiderült többek között az, hogy a Munkácsy Mihály első emlékei 1848-ból, a forradalom és szabadságharc idejéből származnak; hogy elvesztette szüleit; hogy ezt követően elszakították egymástól a testvéreket; illetve, hogy ő és Gizella Csabára kerültek. 

Bartus Gyula megosztotta, hogy Munkácsy Mihálynak rendkívül sanyarú gyerekkora volt, hogy asztalosinasnak szánták, azonban felfigyeltek tehetségére, és végül a fiatal elhatározta, hogy művész lesz. Hozzátette: az előadáson a közönség betekintést nyerhet a festőfejedelem életébe.

A vonósmuzsikával fűszerezett felolvasóest ötlete a Békés megyei Prima-díjas vonósnégyes, az Alföld Quartet tagjaitól származik. A monológokat megszakítva azok hangulatához illeszkedő dallamokat játszott Ördög Ágnes és Szomorné Budai Mariann hegedűn, Jankó Zita brácsán, Szomor István pedig csellón.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!