Magyar Művészeti Akadémia

2023.10.25. 06:47

Rangos ösztöndíjat nyert a békéscsabai Szives Márton

Bekerült a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjprogramjába Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres előadóművész, a Békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Munkácsy Vizuál megálmodója és művészeti vezetője.

Licska Balázs

Szives Márton álmodta meg és vezényelte le a Munkácsy Vizuál animációs koncertjeit is a Munkácsy Negyedben. Fotó: Hrotkó Bálint

A Magyar Művészeti Akadémia évről évre a hazai művészek legjavát díjazza ösztöndíjprogramjában. A több ezer pályázat közül százat díjaz a bizottság a pályázók művészeti munkássága és addigi eredményei alapján. A tizenhárom zeneművészeti pályázó közül pedig Szives Márton lett az egyik, akinek a zsűri odaítélte a támogatást.

– Mint hangszerjátékos, kitűnő technikai és zenei felkészültsége segíti a művek igen magas szintű megszólaltatásában. Mint előadóművész, sok kortárs zeneszerzőt inspirál új művek megírására – írta ajánlójában Szives Mártonról Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző, a Nemzet Művésze.

– Nagy lehetőség ez egy művész számára. Egy támogató, az ország művészeinek legjavát összefogó intézményt tudhatunk magunk mellett, miközben inspirál az is, hogy művésztársaink mind kiemelkedőek a maguk területén. Öröm lesz velük együtt dolgozni! – mondta Szives Márton.

Szives Márton már egy évtizede magyar újzenei ütőhangszeres művekkel foglalkozik, azokból építi fel Európa-szerte közönségbarát koncertjeit. Idén több eredményt is hazahozott kortárs magyar zeneművekre épített programjaival. Első helyezett lett a Danubia Talents és a Moscow International Music Competition nemzetközi versenyeken, valamint harmadik helyezést ért el a Percussion Arts Society világméretű versenyén. Emellett ő álmodta meg és vezényelte le a Munkácsy Vizuál animációs koncertjeit is a Munkácsy Negyedben.

A következő három év sem telik eseménytelenül: ösztöndíjas munkája során hazai szerzőkkel dolgozik majd együtt új koncertélményeken és zeneműveken, amelyeket interaktív koncerteken visz a békéscsabai és az európai közönség elé.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!