Orlai ház

2023.05.09. 18:44

Diószegi Eszter és a Varázsceruza szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás Mezőberényben

Diószegi Eszter grafikusművész, valamint a Varázsceruza szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás a napokban a mezőberényi Orlai házban.

P. G.

Diószegi Eszter és Papp Zoltán. Fotók: Orlai Ház/Facebook

Az eseményen Túri Andrea, az Orlai ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Megnyitó beszédében Papp Zoltán művésztanár elmondta, a Varázsceruza szakkör két évvel ezelőtt, 2021 szeptemberében indult el a helyi művelődési ház foglalkozásainak keretében. Hozzátette, a hét-nyolc fős, kisiskolásokból álló csoport tagjai szerdán délutánonként alkotnak közösen Diószegi Eszter grafikusművész szakmai irányítása mellett.

– Évadzáró anyagukban rendkívül színvonalas, rendkívül kreatív és változatos technikai alkalmazásokat, színes és sokoldalú témaválasztást jelenítenek meg – fogalmazott Papp Zoltán. 

– Minden gyermektől egyenként hat-hat munkát mutatnak be, amit a nyitó- és a zárófalon elhelyezett válogatás egészít ki. A kiállítás képei három nagy téma köré rendeződnek, az első csoportot az irodalmi műhöz, A kis herceghez kapcsolódó illusztrációk alkotják. A második csoportba az időkerék témaábrázolásai, a harmadikhoz az ünnepekhez kapcsolódó alkotások tartoznak.

A pedagógus kitért arra, hogy a gyerekek az alkotás közben lépésről lépésre játékos keretek között tanulják meg a képzőművészet formanyelvének eszközrendszerét, az összefüggéseket, a színekben rejlő kifejezési lehetőségeket, illetve a vizuális nyelvhez tartozó egyéb alapvetéseket. 

– Az alkotások hűen tükrözik azt a sokoldalú témaválasztást, amely év közben a munkájuk során elő-előjött – emelte ki.

Papp Zoltán szólt arról is, hogy a gyermekek kiállításával párhuzamosan Diószegi Eszter tárlata is megnyílt az eseményen. A grafikusművész kiállításán huszonegy táblaképet tekinthetnek meg az érdeklődők.

A szakkör tagjainak munkáit is láthatják az érdeklődök.

– Munkái elsősorban illusztratív jellegű, mesékhez kapcsolódó képi leiratok, vizuális közlések – folytatta a gondolatot a művésztanár. – Visszatérő elemeinek rendszerében találkozhatunk a különböző fogalmakkal és szimbólumokkal. Visszatérő elem például a macska, a manók ábrázolása, a léghajó és az utazás több jelképe.

Mint elárulta, Eszter munkáival először a ’80-as évek végén találkozott a békéscsabai ifjúsági házban egy csoportos kiállításon, ahol az alkotó 3-4 gyönyörű munkáját tekinthették meg a látogatók. Szívhez szóló figurái, akvarelljei azóta is jellemzőek a formavilágára. 

Diószegi Eszter 1967-ben született Békésen, ott is él, illetve alkot. 1985-ben végzett grafikusként a nagy múltú szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában, 1993-ban pedig felvételt nyert a Fiatal Iparművészek Társaságába. Munkásságát szakmai sikerek, kezdetben csoportos, majd önálló kiállítások egyaránt jellemzik, Budapesten, Békéscsabán, Gyulán, illetve Békésen is volt már tárlata.

Papp Zoltán elmondta, Diószegi Eszter talán a 2003-ban megszületett Pinokkió című könyvre a legbüszkébb, amelyben rendkívül finoman és mozgalmasan megfogalmazott figurális kompozíciói láthatóak, ami még sikeresebbé és elismertebbé tette. A megnyitón közreműködött Konyencsni Zorka, a Varázsceruza szakkör tagja. Diószegi Eszter köszöntőjében kiemelte a szakkör és a kiállítás megszületésében a művelődési ház, a szülők és a gyerekek szerepét. Ezután emléklapot adott át a résztvevő gyerekeknek. A kiállítás május 31-ig tekinthető meg.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!