KMNP

2024.05.22. 07:01

Visszatértek a színpompás gyurgyalagok

Vándorló madaraink között a gyurgyalag az egyik legkésőbb visszatérő faj. A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületére május elején érkeztek vissza az első költőpárok.

Vásári Erzsébet

A nemzeti park beszámolójából kiderült, hogy a gyurgyalag a hazánkban költő, legszínpompásabb madár, amely megjelenésében az egzotikus, trópusi madarakkal vetekszik. A telet Afrika déli részén tölti, és csak májusban jelenik meg újra a költőterületén. Ez idén is így alakult, május első hetében észlelték az első példányokat a Maros folyó mentén. Jellegzetes hangjukra lettek figyelmesek, melyet gyakran hallatnak röptükben. A faj neve is a gurgulázó, pruttyogó hangjukat próbálja utánozni.

gyurgyalag, visszatérés,Körös-Maros Nemzeti Park
A gyurgyalagok fészkelési szokásaik miatt kedvelik a Maros hazai szakaszát
Fotó: Balla Tihamér

Fészkelési stratégiájuk miatt a gyurgyalagok kedvelik a Maros hazai szakaszát. Ezek a madarak ugyanis meredek, függőleges partoldalakba vájják az akár két méter hosszú járataikat, melyeknek végében rakják le tojásaikat. A gyors folyású Maros mentén sok, erre alkalmas partfalat találnak. Emellett ritkán előfordul, hogy az árvízvédelmi töltés oldalában is fészkelnek.

Végül hangsúlyozták: a Maros mentén járva tehát érdemes figyelni a gyurgyalagok jellegzetes hangjára. Ha ezt meghalljuk, akkor távcsővel megkereshetjük őket és gyönyörködhetünk színpompás tollazatukban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában