Vármegyenap

2024.05.05. 17:45

Hetvenöt érték szerepel a vármegyei értéktárban

Jelenleg 75 érték szerepel a vármegyei értéktárban – derült ki a vármegyei közgyűlés nemrég Békéscsabán tartott ülésén. Újakkal is bővült a vármegyei értéktár. Zalai Mihály elnök jelezte: idén is megszerveznék a Vármegyenapot.

Licska Balázs

A Békés Vármegyei Értéktár Bizottság tavalyi tevékenységét is napirendre vették a közelmúltban a vármegyei közgyűlés ülésén. Ebből kiderült, hogy a vármegyei értékek közé került

  • Csernus Tibor festőművész és grafikus művészeti munkássága,
  • Kepenyes Pál életműve, művészeti munkássága,
  • Sasváriné Paulik Ilona élete és sportolói munkássága,
  • Balczó András életműve, sportolói munkássága,
  • a Betyár Napok a Kondorosi Csárda mellett,
  • valamint dr. Gschwindt András munkássága.
vármegyei értéktár, vármegyei közgyűlés, értékek
A Békés Vármegyei Értéktár Bizottság tevékenysége is napirendre került a vármegyei közgyűlés ülésén. Fotó: Bencsik Ádám

Kikerült viszont a vármegyei értékek közül a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé, mivel évek óta nem szervezték meg ezt a rendezvényt. Így összességében, jelenleg 75 kuriózum található a vármegyei értéktárban.

Békés vármegyében 58 önkormányzat hozta létre települési értéktárát, állította fel a helyi bizottságát. Ez a vármegyei települések több mint kétharmadát jelenti, az arány az országos átlag feletti. A helyi értéktárak eddig közel 1500 kuriózumot vettek nyilvántartásba. 

Zalai Mihály elnök kiemelte, hogy Békés vármegye rendkívül gazdag értékekben, és a mozgalom lehetőséget ad arra, hogy ezt meg is mutassák. A vármegyei bizottságban és az albizottságaiban mintegy negyvenen ténykednek. 

Kiemelte, hogy a helyiek is fontosnak érzik az értékeket, és bár 58 településen jött létre bizottság, ezek közül valóban tevékenyen valamivel kevesebb működik, de ez a szám is 40 feletti, tehát sok. Idén is megrendeznék a Vármegyenapot, amelyen bemutatkoznak az értékek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában