Ménesbirtok

2024.04.27. 14:46

Kivágtatott a ménes a legelőre Mezőhegyesen - galériával,videóval

Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány Szent György napjától számítja. Az állatok Szent György-napi első kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződött és fűződik például Mezőhegyesen. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság ilyenkor közönségprogramokat kínál, a ménes kihajtása tömegeket vonz. Idén szombat délelőtt sokan vették az irányt a 20. majori látogatóközpont felé.

Csete Ilona

A néphagyomány április hónapját Szent György havának nevezi, a hónap 24. napját pedig sárkányölő Szent György ünnepének tartja, mely Európa nagy részén ősi pásztorünnep, az állatok legelőre történő első kihajtásának a napja. Szombaton a ménes kihajtására sokan kíváncsiak voltak.

Vajon ki barátkozott kivel? A szerző felvétele

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 20. majori látogatóközpontjába reggeltől érkeztek a kíváncsi vendégek, családok autóval, vagy kerékpártúrát szervezve az eseményre, a környező, közeli és távolabbi településekről.
A Kiskunsági Vadászkürt Egyesület megnyitó műsora előtt már a lovak is érezték, megkülönböztetett figyelem veszi őket körbe. A látogatók fotózkodtak, répát kínálva szelfiztek a gidránokkal és a nóniuszokkal.

Elhangzott a megnyitón, hogy itt, a 20-as majorban a nóniusz és a gidrán tenyészkancák az idei évi csikóikkal és a 2-3 éves nóniusz kancacsikók vannak elszállásolva. Jelenleg 129 tradicionális  magyar fajtájú lovat láthattak a ménesben a látogatók.

A házigazdák mindent megtettek, hogy a ménes látványa mellé közönségcsalogató, családbarát programokat kínáljanak. Színpadot állítottak fel, volt koncert, néptánc, a közelben kiállították a ménesbirtok mezőgazdasági gépeit is. Bemutatóztak a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kutyásai, a csikósok, a vadászok is kutyáikkal érkeztek. Puszta ötös, a Nemzeti Lovas Díszegység reprezentatív jelenléte, bemutatkozása, no és a száznál is nagyobb létszámú ménes patadübörgéssel, porfelhővel kísért kihajtása (először a gidrán tenyészkancák vágtattak ki a legelőre, őket követték a nóniusz tenyészkancák, végül  a csikók) is nagy sikert aratott a látogatók körében.

A családok a kihajtás előtt egészen közelről ismerkedhettek a lovakkal. Fotó: A szerző felvétele


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában