Vidékfejlesztés

2024.03.23. 12:56

Gazdafórum: megnégyszerezett forrás áll rendelkezésükre

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és a Gazdaszövetkezetek Szövetsége tartott szakmai fórumot az uniós Közös Agrárpolitikáról, különös tekintettel az induló vidékfejlesztési pályázatokról Orosházán, pénteken délután.

Csete Ilona

Dávid Zoltán polgármester a fórum előtti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Orosháza térségében kiváló földek vannak és azokon jó gazdálkodók. A kamara partnerségével, a támogatásokkal együtt sikeres munkát végezhetnek. Emlékeztetett, az uniós mellett jelentős hazai források állnak rendelkezésre. Azt kívánta a gazdatársadalomnak, ezek a pénzek az ország éléstárában hasznosuljanak minél jobban.

gazdafórum
Dávid Zoltán, Győrffy Balázs, Kozsuch Kornél az orosházi sajtótájékoztatón. Fotó: Csete Ilona

Kozsuch Kornél, a NAK békés vármegyei elnöke emlékeztetett: az új Közös Agrárpolitika (KAP) fórumsorozat célja, hogy a gazdák a lehető legjobb döntést tudják meghozni a támogatások minél hatékonyabb felhasználása érdekében. Gyakran járnak Orosházán, sok gazda van jelen, szakmai és kulturális rendezvényeken, nagyon aktívak.

Fordulat előtt Európa agrárgazdasága: kihívások, döntések és válaszok című előadása előtt Győrffy Balázs, a NAK elnöke arról beszélt, hogy a majd 70 állomást érintő fórumsorozat fontos állomása ez.

– Olyan időszakban vagyunk, amikor a gazdálkodók sok (akár piaci, akár időjárásból adódó) kihívás előtt állnak. Nehéz gazdasági helyzetben vagyunk. Ezt nekünk kezelnünk kell: megpróbáljuk hatékonyságjavítással, a versenyképesség fokozásával, beruházásokkal az előremenekülést. Nagyon komoly, megnégyszerezett vidékfejlesztési program áll rendelkezésünkre. Idén már 69 pályázati felhívásból hívhatnak le forrásokat és javíthatják saját gazdálkodásuk körülményeit a gazdák. Aki hosszú távra tervez, az mindenképpen a beruházásokra fókuszál, hogy állhassa a versenyt a piacon. A kormány elkötelezett, minden 100 forintból amit kifizetünk ebben a programban, abból 80 forint hazai forrás, 20 az uniós. Ezt a forrástömeget felelősségünk jól felhasználni – fogalmazott az elnök, majd kitért a jelenlegi európai uniós környezetre, az ott zajló folyamatokra, a gazdaellenes agrárpolitikára.

– Van miről beszélgetnünk a gazdatársakkal, lesz lehetőségük kérdezni, jót beszélgetünk, ezáltal mi is útravalót kapunk a folytatáshoz – tette hozzá Győrffy Balázs a sajtótájékoztatón.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában