Karitatív gondolkodás

2024.03.18. 20:21

Ausztrál est segíti a Viharsarki Koraszülöttmentő-autó működését - galériával

Negyedik alkalommal rendezte meg Ausztrál Jótékonysági Estjét a Szeged-Csanádi Egyházmegye, illetve az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete Szegeden, a Szent Gellért Fórumban. Az est bevételéből a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt segíti a szervezet.

Papp Gábor

A szombati eseményen ezúttal is számos prominens személyiség vett részt, így többek között Ian Biggs, az Ausztrál Államszövetség magyarországi nagykövete, dr. Kiss-Rigó László, Szeged-csanádi püspök, Cecilia Gall tiszteletbeli konzul, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Kálmán Tibor, Békés polgármestere, Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa.

Köszöntőjében dr. Kiss-Rigó László püspök, az egyesület tiszteletbeli elnöke a civil szervezetek, így az egyesület karitatív munkában önkéntesen beltöltött fontos szerepét emelte ki az ausztrál esten.

Ian Biggs nagykövet elmondta, az elmúlt öt évtizedben a Magyarország és Ausztrália közötti baráti együttműködést az erős diaszpóra és emberek közötti kapcsolatok erősítették meg.

Ausztrál est, jótékonyság, jó hangulat
Az ausztrál est remek hangulatban, jótékony célok mentén zajlott Fotó: Gazsó János

– Több mint 80 ezer ausztrál vallja magát magyar származásúnak. Az 1848/49-es forradalmat követően sokan vándoroltak ki, a második világháború idején és az 1956-os forradalom után szintén jelentős számú magyar állampolgár emigrált Ausztráliába – emelte ki. Hangsúlyozta, büszkék arra, hogy ők Ausztráliát választották új hazájuknak, és azóta sokan valóban lenyűgöző módon járultak hozzá az ausztrál politika, művészet, tudomány, üzleti élet és a futball területéhez.

 

Ausztrál est: a barátságot ünnepelték

A nagykövet elmondta, szombaton a barátságot ünnepelték a Szent Gellért Fórumon. Külön szólt a magyar-ausztrál közösség labdarúgás bevezetésében betöltött szerepéről. Kifejtette, a sportági együttműködések mindkét irányban fejlődnek.

– Örömmel tölt el bennünket, hogy Magyarország felkerült a sportvilág színpadára, a 2023-as atlétikai világbajnokságnak és a 2022-es úszó világbajnokságnak is Budapest adott otthont, mindkét eseményen lelkes ausztrál részvételt lehetett tapasztalni – tette hozzá. – Ezek a fontos megmérettetések túlmutatnak a sport területén. Kifejtette, Dél-Ausztrália jelenlegi miniszterelnöke, Peter Malinauskas a magyar gyökereket apai nagyanyja révén ünnepli, aki a második világháború után Ausztráliába emigrált; és Új-Dél Wales korábbi miniszterelnöke, Nick Greiner is Budapesten született.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy tavaly megnyithatták az Ausztrál Konzulátust Budapesten, amelynek élén Cecilia Gall tiszteletbeli konzul áll. Kitért arra, hogy Magyarországra évente több mint 100 ezer ausztrál turista látogat el.

– Rengeteg ausztrállal találkoztam, aki beleszeretett az Önök országába, és sok olyannal, aki úgy döntött, hogy Budapesten, Szegeden és más gyönyörű magyar városban lelt új otthonra – fogalmazott. – A két ország közötti kötelék tovább erősödik, többek között a csodálatos Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete révén.

 

Fontos a karitatív gondolat

Závogyán Magdolna Facebook-oldalán úgy fogalmazott, bármely közösség lelkiállapotának egyik legfontosabb jellemzője, milyen intenzitással jótékonykodnak tagjai, milyen fokú érzékenységet mutatnak elesettebb embertársaik iránt.

– A Szeged-Csanádi Egyházmegye, valamint az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesülete élen jár e szempontból a példamutatásban: a negyedik alkalommal megrendezett Ausztrál Jótékonysági Est nyereségét a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány részére ajánlották fel a szervezők – fogalmazott.

 

Van létjogosultsága a baráti társaságoknak

Juhász Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, gyermekkora óta rajong Ausztráliáért, többször járt is a varázslatos országban, de még a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna, hogy egy napon a családja, barátai és támogatói segítségével létrehozott egyesület elnökeként köszöntheti a vendégeket egy ilyen nagyszabású és egyben felemelő rendezvényen.

– Ha visszatekintek az egyesület 2011 alakulása óta eltelt 13 esztendőre nagyszerű élményekben lehetett részem – elevenítette fel. – A baráti beszélgetések, egyesületi rendezvények, jótékonysági események, közös kirándulások és az Ausztrál Államszövetség nagykövetségével való szoros együttműködés megerősíti bennem azt az érzést, hogy folyton változó világunkban igenis van létjogosultsága a baráti társaságoknak, egyesületi tevékenységeknek – fogalmazott Juhász Zoltán. Kiemelte, örömmel tölti el, hogy ismét egy nemes célt szolgált a program. Az eseményen ott volt a Viharsarki Koraszülöttmentő-autó, és részt vett a programon dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke.

Az eseményen fellépett a Belencéres Néptáncegyüttes, a zenét a Docpiano Band szolgáltatta. Az ausztrál nagykövet másnap, vasárnap délelőtt Békésen, az Ausztrál Pontnál Juhász Zoltánnal és a tiszteletbeli főkonzullal közösen fát ültetett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában