Bemutató

2024.02.21. 11:11

TRX-el és funkcionális tréninggel fejlődhetnek az orosházi fiatalok

Az orosházi Táncsics gimnáziumban az Oktatási Hivatal Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ bázisintézményi programjaként valósult meg a TRX és a funkcionális tréning alkalmazása az iskolai testnevelésben című bemutató és szakmai konzultáció a napokban.

Csete Ilona

A Táncsicsban bemutatót tartottak. Fotó: Facebook

A bemutató foglalkozáson 4 település (Orosháza, Gyula, Mezőhegyes, Gyomaendrőd) 10 iskolájának 21 pedagógusa és tanulók vettek részt.

– A TRX használata és oktatása iskolánkban valósul meg először szervezett formában Marton Richárd testnevelő mesterprogramjával az iskolai testnevelés keretein belül 2021. január 1.  és 2025. december 31. között. Minden sportági képzés alapja, hogy megfelelő kondícionális és koordinációs képességekkel rendelkezzenek a gyerekek – olvasható a középiskola hivatalos közösségi oldalán.

– Digitalizált világunk egyik káros velejárója a mozgásszegény életmód. A mostani iskoláskorú generáció több órát tölt naponta akár az iskolapadban, vagy bármilyen más infokommunikációs eszköz előtt. Ennek velejárója a nem megfelelően erősített és felépített izom- és csontrendszer, amelynek hiánya tartáshibákat, hanyag tartást, hypertóniát, diabétestt, támasztó szervrendszeri egészségkárosodást stb. okozhat. Ezeknek a problémáknak a megelőzésére is tökéletesen alkalmas a TRX (felfüggesztéses edzés), teljes testsúllyal végezhető gyakorlatok – fogalmaz Marton Richárd testnevelő.

A mesterprogram megvalósítása során a nyolcosztályos gimnáziumi képzés jelenleg 9/8 osztályos tanulói ismerkednek meg a TRX és a funkcionális tréning sporteszközeivel, illetve a velük végrehajtható feladatokkal. A cél az egészségtudatos életmód, a rendszeres testmozgás igényének a kialakítása a programban résztvevő diákoknál. Olyan innovatív módszer bevezetése, amely még hatékonyabbá, eredményesebbé és érdekesebbé teszi az iskolai testnevelést. Az első rész feladata: ismerkedés a TRX-szel, kialakulásának okaival, történetével, alkatrészeivel, felszerelésével, beállításával, hat kiinduló helyzet és hat alapgyakorlat elsajátítása, a felmérés gyakorlatainak megismerése, szabályos végrehajtásának elsajátítása.

A program utolsó három évének feladata a funkcionális tréning eszközeinek megismerése és biztonságos használatának megtanulása.

A program végére olyan készségekkel, képességekkel rendelkeznek majd a tanulók, hogy képesek lesznek önállóan összeállítani egy teljes testet átmozgató egyszerű edzésprogramot és a mozgás válik lételemükké.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában