Jubileum

2024.02.15. 16:50

Ma 100 éve lett önálló település Gerendás

Napra pontosan száz esztendővel ezelőtt jött létre önálló nagyközségként Gerendás.

Gajdács Pál

Herczeg Tamás képviselő és Lengyel Zsolt polgármester.

Forrás: Facebook/Herczeg Tamás

Február 15-én száz éve, hogy Popovics Viktor orosházi járási helyettes főszolgabíró kihirdette a belügyminiszter 140. 260/V. 1923-as rendeletét, amely alapján „Békéscsaba rendezett tanácsú város határához tartozó, a békéscsabai 20 124 – 21 526 kataszteri helyrajzi számok alatt felvett, Gerendás néven ismert, a volt Trauttmannsdorf, Apponyi és Hoyos-féle felparcellázott birtokok területéből alakult, lakott területnek nagyközséggé való alakulását megengedte, s az új község nevét ideiglenesen Gerendás névben állapította meg. 

– Tehát ma ünnepeljük Gerendás önállóvá válásának századik évfordulóját – olvasható Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Facebook bejegyzésében. – Lengyel Zsolt polgármester úrral az elmúlt időszakban már sokszor egyeztettünk a község talán legjelentősebb eseményének ünnepi programjáról, amely a júliusi Hársfa Fesztivál részét képezi majd.

Mint a képviselő írta, a települési ünnepség ideje még nem érkezett el, de a jubileum alkalmából vegyük sorra a 100 évvel ezelőtti jelentős eseményen jelen lévő, a legtöbb adót fizető községi képviselők, valamint a választott képviselők névsorát, hiszen a mai gerendásiak között biztos sokan beazonosítják a felmenőiket.

A legtöbb adót fizető községi képviselők: Birkás György, Botyánszki György, Brhlik Pál, Pusztai Mihály, Kovács M. András, Birkás Mihály, Gyarmati József, Ravasz István, Csepregi Pál, Drienyovszki György, Lavatka József.

A választott képviselők: Gellény János, Ancsin Pál, Tóth István III., ifj. Korcsok Pál, Strben György, Ancsin R. Ádám, Tóth István, Birkás György, Bagyinka András, Fehér Lajos, Takács Sándor, Szabados Mátyás.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában