Beol podcast

2024.01.11. 10:25

Csak visszaad abból, amit kapott: vendégünk Csendes Ferenc

Stúdiónk vendége Csendes Ferenc békéscsabai festőművész, a Magyar Kultúra Lovagja, számos békéscsabai, vármegyei és országos kitüntetés birtokosa volt.

Nyemcsok László

Csendes Ferenc

Beszélgetésünk apropóját az adta, hogy az ünnepi időszakban fontos a jótékonyság is, ebben pedig élen jár évtizedek óta. Ahogy a művész fogalmazott, a sportolók képajándékozásával nem a népszerűséget hajszolja, hanem visszaad valamit abból, amit a sporttól kapott évtizedeken át, hiszen sportlövészetben országos bajnoki címet is szerzett.

Az élet más területein kimagaslót nyújtó embereket is meglepte már festményeivel. Seregi Zoltánnak, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójának nyújtotta át egyik alkotását, előtte öt képet adományozott a Békés Megyei Központi Kórháznak. Mégpedig az egészségügyi dolgozók áldozatos munkája iránti tisztelete és megbecsülése jeléül.

Csendes Ferenc kitért arra is, festményei a táj és az ember kapcsolatát ábrázolják.

– Gyermekkoromban olyan közegben éltem a mindennapjaimat, ahol például lovas szekérrel kellett kilométerekkel arrébb iskolába járnom – mesélte. – Ilyenkor szemrevételeztem a tájat, a megélhetésükért küzdő embereket. Valahogy még mindig ezeket a kitörölhetetlen emlékeket idézem és elevenítem fel munkáimban. Persze, ez az évek során számos témával kiegészült. Szívemhez nőtt Békéscsaba, és az itt élő emberek. Nekik és róluk szeretnék szólni elsősorban alkotásaimmal.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában