Szemle

2023.12.07. 10:16

Hoztunk egy csokornyi hírt Békéscsabáról

Csütörtökön is békéscsabai híreket válogattunk egy csokorba.

dr. Nagy Szilvia

Még tiszta a levegő Békéscsabán

Beindult a fűtési szezon, és a mért adatok alapján eddig kiválónak, jónak mondható a levegő minősége Békéscsabán. Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a levegő minőségét Békéscsabán egyéb más mellett leginkább a lakossági szilárd tüzelés befolyásolja, és hogy a nem megfelelő tüzeléssel – például hulladék elégetésével – rengeteg káros, szennyező anyag kerülhet a levegőbe, ami akár súlyos megbetegedéseket is okozhat – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Megnézhették a 101. gyalogezred zászlószalagját

A 101. területvédelmi zászlóalj katonái és kadétok tekintették meg a 101. gyalogezred zászlószalagját, illetve hallgattak meg előadást a gyalogezred történetéről kedden délután a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató elmondta, a közelmúltban katonai eskütétel helyszíne volt Békéscsaba főtere, a 12. egységes alapkiképzést teljesített tartalékos katonák tettek esküt. Az esemény keretében emlékünnepséget is tartottak a békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred első világháborúból történő hazaérkezésének tiszteletére. Ennek tiszteletére a Munkácsy Mihály múzeum elhozta a Történeti Múzeumból a 101. gyalogezred zászlószalagját. Hangsúlyozta, a csapatzászló nem szállítható, ám a gróf Wenckheim Krisztina által felkötött zászlószalag mozgatható állapotban van, így ezt a relikviát hozták el Békéscsabára – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Kórházi dolgozók alkotásaiból nyílt tárlat

Pillangóhatás címmel nyílt meg a Békés Vármegyei Központi Kórház Galéria-kiállítása szerdán délután, az intézmény békéscsabai Remenár termében. A tárlatot a kórház művészettel foglalkozó munkatársainak alkotásaiból állították össze. Dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa megnyitó beszédében elmondta, a különleges tárlaton kórházi dolgozók alkotásai tekinthetők meg, amelyek később átkerülnek majd az intézmény gyulai Pándy Galériájába. Hozzátette, a munkatársaik egy nehéz időszak után is tudnak olyan művészeti alkotásokat bemutatni, amelyek elgondolkodtatóak, amelyeket érdemes megnézni. Orvosok, szakdolgozók, beteghordók munkái (képek, fotók, kézműves alkotások, kollázsok) egyaránt megtekinthetők a tárlaton – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Megjelent a Mesés Békés második kiadása

Kedden rendezték meg Ando György, Martyin Emília és Salamon Edina: A Mesés Békés – A Békés megyei települések rendhagyó története című kiadvány második kiadásának bemutatóját a Munkácsy múzeum Pátkai Ervin termében. A vármegyei településeket bemutató könyv különlegességét a benne szereplő helyi történetek adják. Ebből Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze olvasott fel részleteket az eseményen – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Adventi hangulatban telt az irodalmi est

Adventi hangulatban telt a Békéscsabai Irodalmi Estek 197. állomása kedden a városháza dísztermében. Bemutatták Szelekovszky László természetvédelmi szakember Kastélyok és Kúriák Békés megyében című könyvét, majd a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó műrészletek hangzottak el, többek között Frankó Attilától is.  Átadták a Szeretlek Békéscsaba Egyesület díját, amit idén Horváth Szabolcs kapott. Elhangzott, a műsorvezető-házigazda sokat tett a városért, az egyesületért is, valamint az irodalmi estek népszerűsítéséért – adta hírül a Beol.hu hírportál.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában