Karácsony

2023.12.24. 16:22

Ez a nap a készületé és az ünnep előtti böjté

Harangozó Imre néprajzkutató mutatta be olvasóinknak a karácsonyi ünnepkört, elsőként december 24 jelentősségét.

Beol.hu

Harangozó Imre néprajzkutató, hitoktató Fotó: Imre György

December 24 karácsony böjtje, a bibliai Ádám és Éva ősszüleink napja. Történetük, s azon belül is a bűnbeesés, mint a megváltás művének alapoka az egyházi és népi misztériumjátékok szimbolikájának ihlető forrása. E nap a készületé és az ünnep előtti böjté. A Luca-búza mellett alma, dió, fokhagyma és méz - néhány olyan étel, amely a Kárpát-medencében élő paraszti családok szertartásosan megterített karácsonyi asztalára került. Az asztal terítése már korábban, Luca napján elkezdődött azzal, hogy a termények közül néhányat az asztal alá helyeztek. 

A ház tisztaszobájában fogyasztották el a karácsonyi asztalról mindezeket, mégpedig úgy, hogy a fokhagymagerezdet, a dióbelet, az almaszeletkét is mézbe mártották, ami a család összetartozásának a megidézése, az egy tőről fakadtság, tulajdonképpen az ember Istenképűsége, ami bizonyos tekintetben elveszett a bűnbeeséssel, ám most a karácsonyi kegyelem révén visszatér az emberré lett Fiúistenben, Jézus Krisztusban, mint az új Ádámban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában