Foglalkozás

2023.10.13. 13:02

Gyermekekkel ismertették meg a komposztálást Békéscsabán

Október 10-e a komposztálás ünnepnapja. Ez alkalomból szervezett foglalkozást a Körösök Völgye Látogatóközpont óvodásoknak és kisiskolás gyerekeknek október 13-án, pénteken.

Gyemendi Réka

A gyermekek az Esély Pedagógiai Központból és a Petőfi iskolából, illetve a Szigligeti oviból érkeztek.

A rendezvényen a komposztálás témáját járták körbe szóban, játékosan és kézzel foghatóan is a gyermekek a Tudásfa Animátorcsapat tagjaival. A programot a nagycsoportos óvodás és az 1-4. osztályos kisiskolás gyerekeknek ajánlották.

Gyebnár Emőke, a központ programszervezője ismertette, a háztartásokban keletkező hulladékok körülbelül 30 százaléka szerves, tehát komposztálható.

 Ezzel jelentősen csökkentjük a kommunális hulladék mennyiségét, továbbá egy nagyon értékes táptalajt kapunk a folyamatnak köszönhetően. A komposztot a kertes házban élők a földjükbe keverhetik, így biztosítva a növényeiknek minden olyan anyagot, amelyre egészséges növekedésükhöz szükségük van, de nemcsak a kerttel rendelkezők, hanem a panellakásban élők is komposztálhatnak, hiszen nem szükséges hozzá óriási edény. A szerves anyagot a virágok földjébe keverve, azok táplálására használhatják.

Fotók: Gyemendi Réka

A Körösök Völgye Látogatóközpont pénteken óránként fogadta az óvodás és iskolás csoportokat, összesen hármat. A programok elméleti részéhez a Zöldülj, Fordulj vándorkiállításuk komposzt-állomása adta az alapot. Az animátorok segítségével a gyermekek megtudhatták, miért fontos a komposztálás, milyen élőlények „laknak” a komposztokban, illetve, hogy milyen anyagok kerülhetnek bele és miket kell kihagyni az edényből. A program végén a gyerekek testközelből, a komposztban turkálva is megismerkedhettek ezzel a környezetbarát folyamattal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában