Kiállítás

2023.09.14. 18:55

Mayerhoffer Miklós nyugdíjas tanár alkotásaiból nyílt tárlat Békéscsabán, a Békéstáji Galériában

Mayerhoffer Miklós nyugdíjas tanár műveiből nyílt kiállítás csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Békéstáji Galériában. Az alkotó úgy értékelte, hogy egy életmű tekinthető meg az október 14-ig látogatható tárlaton, amelyen megjelennek a korai képei is, valamint a figuratívak és a nonfiguratívak egyaránt.

Licska Balázs

Lonovics László nyitotta meg Mayerhoffer Miklós kiállítását. Fotó: Hajdú Hetény/Csabagyöngye Kulturális Központ

Mayerhoffer Miklós – aki nyomdamérnökként a mai Szent-Györgyi Albert középiskolában oktatott nyomdászattal kapcsolatos elméleti tantárgyakat – Mokos József tanítványa volt. Hangsúlyozta: a látás nyelvének megtanulására és fontosságára hívta fel a mester az ő és társai – köztük olyan későbbi művészek, mint Fajó János, Mengyán András, Bohus Zoltán – figyelmét, azért, hogy képesek legyenek kifejezni magukat.

Kitért arra is, hogy a vizuális művészetnél nem lehet verbalizálni. Az a lényeg, hogy a néző időzzön el a képek előtt, és akkor azok megnyílnak, de hogy pontosan ki mit lát az alkotásokban, az tőle függ, az egyéniségétől és a felkészültségétől.

Lonovics László, a Békéstáji Művészeti Társaság tiszteletbeli elnöke a megnyitón elmondta: Mayerhoffer Miklós mindig is szoros kapcsolatban volt a művészetekkel, a vizualitással; a kiállításra szóló meghívóra mégis azt a titulust írták, hogy nyugdíjas tanár.

Az alkotó Mokos József tanítványa volt, és bár jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, a túljelentkezés miatt nem vették fel. Azonban nem adta fel, tovább fejlesztette tudását. Aztán a katonai szolgálat ismét keresztülhúzta a számításait, majd hazakerült Békéscsabára, a nyomdába.

Mayerhoffer Miklós és Lonovics László ismertsége, barátsága 1975-től vált szorosabbá, és életre is hívtak egy békéscsabai műhelyt. Az alkotó a 70-es évek végétől oktatott a mai Szent-Györgyi Albert középiskolában vizuális kultúrát – nem csoda, rengeteg tanítványa jelent meg a megnyitón.

A Békéstáji Galéria tárlatán szereplő műveket négy részre osztotta Lonovics László. A tiszteletbeli elnök sorolta: az első etapban helyet kaptak Mayerhoffer Miklós tanulmányrajzai – ezek akt szénrajzok –, a másodikban korai festményei, köztük portrék és utcaképek. A harmadik részben azok a művek szerepelnek, amelyeken megjelenik a felerősödött absztrakciós szándék, a negyedik csoport pedig valamelyest eklektikus, mivel minden erényét igyekszik megcsillogtatni az alkotó, legyen szó akár tájképekről, csendéletekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában