Békéscsaba

2023.09.27. 16:31

Cool-Tour Ifjúsági Napot szerveztek

Első alkalommal rendezték meg a Cool-Tour Ifjúsági Napot szerdán Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán. A szekciókban dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztossal, Török Máté verséneklő-előadóművésszel és dr. Baji Balázs, békéscsabai születésű világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutóval találkozhattak az érdeklődő fiatalok.

Számos, fiatalokat érintő kérdés került napirendre a programon

Fotó: Für Henrik

Harrach Péter, Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a program egyszerre legyen kellemes és tartalmas.

– Kellemes egy ilyen nap akkor, ha több fiatal együtt van, és egy jó rendezvény vár rájuk – fogalmazott. – 

Az esemény tartalmasságát az előadók és színvonalas előadások biztosítják, amelyeken nem csupán ismereteket adnak át, hanem valamiképpen a személyiségükkel példát is nyújtanak.

Hangsúlyozta, akik ismerik a nyugati társadalmakból érkező híreket, azok tudják, hogy egy furcsa világban élünk.

– Ebben a világban nagy szükség van olyan emberekre, akik a hagyományos és jól bevált értékeket képviselik. Az ilyen és ehhez hasonló rendezvények nem csak résztvevők ismereteit bővítik, hanem a jelenlévők személyiségét is formálják – folytatta a gondolatot.

Mucsi Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, ha az oktatás bármely színterére tekintünk, biztosak lehetünk benne, hogy nem elegendő maga a tudás. 

– Valamilyen típusú hit, szorgalom és becsületesség kell ahhoz, hogy a későbbiekben emberek és keresett szakemberek legyünk – tette hozzá. – A Békéscsabai Szakképzési Centrumban kifejezett kívánalmunk, hogy a szakmai tudáson túl a kultúrában, a sportban, a hagyománytiszteletben, a helyi értékek megteremtésében, illetve átadásában együttműködjünk a diákjainkkal.

Török Máté verséneklő-előadóművész, Prof. Dr. Dux László, Gál Ferenc Egyetem rektora, dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Harrach Péter, Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, Mucsi Balázs, a Rákóczi Szövetség alelnöke, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója, dr. Baji Balázs, békéscsabai születésű világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó
Fotó: Für Henrik

Kiemelte, a békéscsabai közösség a Rákóczi Szövetségen belül közel ötszáz tagot számlál, a legnagyobb ifjúsági közösség, amely tevékenysége során kirándulásokon, ifjúsági eseményeken és a határon túli nemzettársainkkal való kapcsolattartásban is részt vesz. Mint elmondta, a szerdai rendezvény az értékekről szólt.

Prof. Dr. Dux László, Gál Ferenc Egyetem rektora kifejtette, a Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy a versenyképes tudás mellett közösséget építsenek és minden olyan értéket, amit át tudnak adni a következő generációk számára, azt a fiatalok megkapják. Elmondta, ebből a szempontból különösen fontosnak tartották a szerdai rendezvényt.

– A tudomány iránti tisztelet és szeretet, ezen belül a természettudományok kellő megismerése is helyet kapott a programban – emelte ki. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy fiatalok a tudományos gondolkodás és a kritikai értékelés példáját megtapasztalva, az áltudományok terjedésével szemben is megfelelő vértezetet kapjanak. A sport, az egészséges életmód, az identitásképzés, a kultúra, a hagyományok megőrzése, továbbadása szintén missziója a Gál Ferenc Egyetemnek.

Az eseményt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség és a Rákóczi Szövetség hívta életre együttműködésben a társszervezőkkel, a Gál Ferenc Egyetemmel és a Békéscsabai Szakképzési Centrummal.

Érdekes témákat jártak körül
Az első szekcióban Burokban született emberiség – a HUNOR program és a környezetvédelmi kihívások az űrkutatási program keretében címmel dr. Ferencz Orsolya miniszteri biztos, országgyűlési képviselő tartott előadást, őt kérdezhették a jelenlévők. A következő szekcióban A verséneklés, mint szakrális művészet címmel Török Máté verséneklő, előadóművészt (Misztrál együttes) Horváth Szabolcs kérdezte, illetve moderálta a beszélgetést.

A sport nem csak edzettséget ad címmel pedig dr. Baji Balázs, békéscsabai születésű világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutó osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. A beszélgetés moderátora Adorján László nyugdíjas testnevelő tanár, atléta edző volt.

Az ifjúsági napra több százan látogattak el, rengeteg fiatal kapcsolódott be mind a megnyitóba, mind az azt követő szekcióbeszélgetésekbe.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában