Csenke Anna Viktória

2023.07.30. 11:51

Bevált a nagypapa jóslata: nagy meglepetés érte a füredi Anna-bálon a békéscsabai lányt

A 198. Anna-bált rendezték meg szombaton éjjel Balatonfüreden. Az Anna-bál Szépe választáson a 17 éves, békéscsabai Csenke Anna Viktória a második udvarhölgy lett a zsűri döntése alapján.

Nyemcsok László

Csenke Anna Viktória

Fotó: MTI/Katona Tibor

Anna Londonban jár középiskolába, és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik, és nagyon boldog, hogy ilyen előkelő helyen végzett. Azért is, mert a nagypapája már régebben azt mondta neki: el kell mennie a balatonfüredi Anna-bálra, és ott majd nagy meglepetés éri. A bálon 600 szavazó döntése alapján került be Csenki Anna a legjobb 15-be, ahol aztán szakmai zsűri döntött a díjazottakról, és végzett a csabai lány a dobogón.  

Csenke Anna, Dévényi Alíz és Szilassy Laura

A bál szépe, a 18 éves, budapesti Dévényi Alíz lett, első udvarhölgye a szintén 18 éves, balatonfüredi Szilassy Laura. Az Anna-bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált, Viktória-mintás herendi vázát kapott, az udvarhölgyek Rothschild- és Apponyi-mintás vázát vihettek haza. Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában