Múzeumok Éjszakája

2023.06.25. 09:29

Munkácsy Vizuál: ősbemutatónak adott otthont a csabai könyvtár udvara - galériákkal

Ősbemutatónak, egy egyedülálló animációs koncert premierének adott otthont a Békés Megyei Könyvtár belső udvara, a Munkácsy udvar szombaton, naplementét követően a Múzeumok Éjszakája keretében. A Munkácsy Vizuál során a festőfejedelem alkotásai élő zene kíséretében, különféle technikákkal elevenedtek meg.

Licska Balázs

Élő zenei kíséret mellett elevenedtek meg Munkácsy Mihály festményei a vásznon. Fotó: Jenei Péter

Szives Márton Pro Arte Aranyérmes ütőhangszeres előadóművész elmondta, korábban kísérletezett vizuális koncertekkel, és a Munkácsy Negyed csapatával ötletelve arra jutottak, hogy alkossanak egy ilyet Munkácsy Mihály munkásságára is. A Munkácsy Vizuál egy olyan crossover esemény, ahol egyszerre, együtt dolgozik a kép és a hang.

Hangsúlyozta: nem akarták újraalkotni a festőgéniusz műveit, az alkotótársaival arra törekedett, hogy azt mutassák meg, mit láthat a festmények mögött a kortárs ember, mi az a zsenialitás, amit Munkácsy Mihály képviselt, ő mit láthatott, mi egy-egy alkotás története.

Különböző leképező technikákat alkalmaztak: van olyan kép, amelyből kivágatokat készítettek és árnyjátékokkal jelentek meg; van olyan mű, amelyből kisfilmet készítettek; de például A zongoralecke című képet 3D-s modellezéssel újraalkották, és építettek köré egy sztorit. A technikák mellett a zenei stílusok is különfélék, a klasszikustól a népzenén át a kortársig.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója azt emelte ki, hogy a Munkácsy udvar egy premiernek adhatott otthont. Az udvar ötvözi a múltat és a jelent, ugyanis a régi épületszárnyhoz, az Urszinyi-házhoz 1985-ben építették hozzá az újabb részt, és ekkor jött létre a belső udvar, ahol aztán hangversenyeket, kulturális programokat szerveztek annak idején. Most ehhez a hagyományhoz nyúlnak vissza azután, hogy a Munkácsy Negyedet érintő beruházás részeként megújult az udvar.

Varga Tamás alpolgármester elmondta, hogy a Múzeumok Éjszakája kapcsán összefogtak és egy nagyszabású rendezvénnyel készültek tavaly után idén is a Munkácsy Negyed intézményei, így lehetséges, hogy a Békés Megyei Könyvtárban egy különleges programot tarthattak. Bízik benne, hogy a Szives Márton és társai által létrehozott produkció, a Munkácsy Vizuál hazai és nemzetközi útra is elindul, és viszi Békéscsaba, a Munkácsy Negyed jó hírét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában