Hagyományőrző program

2023.05.21. 12:22

Nagy sikerrel rendezték meg a XV. Nefelejcs Vigalmat Békésen - galériával

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Nefelejcs Vigalom elnevezésű hagyományőrző- és ápoló programot szombaton a Durkó utcai Nefelejcs székházban. Az eseményt a „szamóca és a gyöngyös” jegyében hívták életre ebben az évben.

P. G.

Nefelejcs Vigalom

Fotó: Gazsó János

A programon az idei Nefelejcs-díjas dr. Pálmai Tamás háziorvos köszöntötte a megjelenteket, majd Petőfi Sándor Távolban című versét Kis Csenge, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola diája mondta el. A Bóbita Tagóvoda apróságai tavaszi csokorral kedveskedtek a jelenlévőknek, ezt követően pedig óvónők, Bagolyné Szűcs Andrea, Kálmánné Kolarovszki Zsuzsanna és Urbancsekné Sebestyén Marianna az Eperke királykisasszony és a 12 gyöngyöstojás című mesét adta elő. A kiváló ebédet Varga István, Csaviga készítette, a jó hangulatról, a Jó ebédhez szól a nótáról pedig Varga Pál gondoskodott.

A piskótakészítés rejtelmeibe Duma Annamária mestercukrász avatta be a jelenlévőket, aminek részeként „látvány piskótasütés” is volt. Kihirdették az „Epres édességek” süteménykészítő verseny eredményeit. 

„Molnárkalács történelem” is elhangzott Szegfű Katalin, a Békési Újság főszerkesztőjének tolmácsolásában, majd az elfeledett recept életre kelt a gyakorlatban is. A jelenlévők meg is kóstolhattak Balog Gáborné, az egyesülete elnökének köszönhetően.

A Korona Tagóvoda óvodásai zenés-táncos műsort adtak elő, Berta György Béla biokertész pedig „Szamóca a kiskertekben” címmel tartott előadást. A „Gyöngyös” címmel kiírt alkotópályázat eredményhirdetése Diószegi Eszter alkotóművész vezetésével és zsűrizésével történt. Az alkotókat meg is ajándékozták. Dihenné Rucz Erika óvónő, „Pompás mesés nagykövet” A só című magyar népmesét adta elő.

A programsorozat a Belencéres Néptáncegyüttes bemutatójával zárult, amelynek tagjai dél-alföldi táncokat mutattak be. Zárszót mondott Balog Gáborné, a Nefelejcs Egyesület elnök.

A kísérő programok között volt játszóház Diószegi Eszter vezetésével, ahogy említettük molnárkalács-sütés, - bemutató és -kóstolás, valamint a délelőtt folyamán a tepertős pogácsakészítés, hagyományos kézműves vásár, valamint kiállítást is szerveztek az alkotópályázat pályamunkáiból.

Az érdeklődők megismerhették a békési kosárfonás rejtelmeit, és fafaragás bemutatót is megtekinthettek. A programon részt vett Dankó Béla országgyűlési képviselő is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában