Magyar Falu Program

2023.05.11. 19:50

Ismét régi fényében ragyog az okányi vasútállomás – galériával

Újra régi fényében ragyog Okányban a vasútállomás több mint százéves épülete, amelyet a Magyar Falu Program keretében újítottak fel. A beruházást csütörtökön adták át ünnepélyesen.

Licska Balázs, [email protected]

Gyopáros Alpár, dr. Kovács József, dr. Pafféri Zoltán, Szívós László és Elek Gyula adta át a megújult vasútállomást

Fotó: Lehoczky Péter

Két éve jött létre az a támogatási szerződés, amely szerint a kormány a Magyar Falu Program keretében 2 milliárd forint támogatást nyújt a vasúttársaságnak kistelepülési vasútállomások fejlesztésére – emlékeztettek a rendezvényen.

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta, hogy amikor egy vasi faluból Szombathelyre járt gimnáziumba, a 90-es évek közepén, rendszeresen megfordult a szombathelyi vasútállomáson, amelyet akkor sem korszerűnek, sem utasbarátnak nem lehetett nevezni. Aztán amikor egy osztrák faluba érkezett, meglepődött, hogy mekkora különbség van egy, a kommunizmus miatt leszakadt és egy nyugati ország vasútállomása között.

Javultak a falvakban élők körülményei

Hangsúlyozta: amikor 2018-ban meghirdették a Magyar Falu Programot, az volt a cél, hogy javítsák a falvakban élők életkörülményeit. Ebbe beletartozik ugyanúgy a modern orvosi rendelő, mint a megújult járda és út, a bővített játszótér, a rendezvényeknek otthont adó közösségi tér, de sok önkormányzat szerzett be kommunális eszközöket is az elmúlt években. Kiemelte azt is, hogy a falusi családi otthonteremtési kedvezménynek hála egyre több a gyermek a falvakban.

Ugyanakkor a falusiak nem zárkóznak be, hanem kimozdulnak, közlekednek, legyen szó akár iskolába vagy munkába járásról, akár csak kirándulásról. Ezért a közlekedés feltételein szintén szükséges javítani. Ezért újítanak fel folyamatosan mellékutakat – ahogy tették azt Okány térségében is –, de vannak, akik a tömegközlekedést veszik igénybe. A helyiek, illetve azok, akik a településre érkeznek, immár korszerű vasútállomással találkozhatnak.

Fontos a vidék támogatása

A vidék, a kistelepülések támogatásának fontosságát emelte ki dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki szerint ebben komoly szerep jut a Magyar Falu Programnak. Elmondta: Okányban egy csaknem 120 éves, a település számára emblematikus épületet sikerült eredeti állapotába felújítani, a 2 milliárd forintos keretösszegből több tízmillió forintot fordítottak erre a célra.

Jegykiadó automatát is telepítettek

A MÁV Zrt. vezérigazgatója, dr. Pafféri Zoltán elmondta, hogy 72 millió forintból korszerűsítették Okányban a vasútállomás felvételi épületét. Megújult a homlokzat, a tetőszerkezet. Rendbe tették a várótermet, oda USB-töltőasztalt és klímát telepítettek, valamint jegykiadó automatát: azzal megvásárolható a vármegye- és az országbérlet is, amely korlátlan és olcsó hozzáférést biztosít a közösségi közlekedéshez. A forgalmi irodát és a szolgálati helyiségeket szintén korszerűsítették.

Megjegyezte: húsz férőhelyes fedett kerékpártárolót építettek, a környezetet pedig az önkormányzattal együttműködve tették rendbe, az önkormányzat kamerát is telepít hamarosan. Az okányi vasútállomáson pedig nő a forgalom, 20 százalékkal több utas fordult meg az elmúlt időszakban, mint a megelőző években. Elmondta, hogy egyébként országos szinten a Magyar Falu Program révén 13 vasútállomás újul meg, emellett 13 utasbeálló és 200 kerékpártároló is épül.

Táblával emlékeznek Kaszai Jánosra

A vasútállomásnál táblát avattak Kaszai János volt vésztői polgármester emlékére, aki – ahogy a felirat szól – védelmezte a viharsarki vasúthálózatot. Rá emlékezve Elek Gyula nyugalmazott csomóponti főnök elmondta: amikor tervek készültek arra, hogy megszüntessék a Vésztőt és Okányt is érintő mellékvonalakat, polgármesterként a vasút iránt elkötelezett Kaszai János is tiltakozott. Vésztő a Vasutas Települések Szövetségének alapító tagjai között volt, a városvezető éveken át elnökként vezette a szövetséget.

Fellendülést hozott a vasút

Szívós László polgármester elmondta, hogy Okányban a Vésztő-Kötegyán-Illye-Pusztahollód vonal építésével egy időben épült a vasútállomás, a jelenlegi kutatások szerint azt 124 éve, 1899. június 9-én adták át. Felidézte: annak idején az elöljárók és a gazdák tiltakoztak a vasút miatt, hogy a sínek miatt az állatokat nem lehet majd kiterelni. Mint fogalmazott, szerencsére a tiltakozások nem jártak sikerrel, így nem a falutól több kilométerre épült meg az állomás. Hangsúlyozta, komoly fellendülést hozott a térségnek a vasút, szállították a terményeket, az állatokat. De mindenki számára kaput jelentett az állomás, hiszen innen indultak a diákok, a dolgozók, a kirándulások. Elmondta: a vasútállomás környezetének fejlesztésével nem áll le az önkormányzat, parkosítanak, fákat ültetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában