Gyula

2023.04.01. 14:32

Rex felügyelő utódai versenyeztek - videóval

Közel száznegyven kutya részvételével rendezték meg a második Derby – Németjuhászkutya-kiállítást szombaton a gyulai Id. Christián László Városi Sporttelepen. Magyarország mellett több külföldi országból is érkeztek versenyzők a megmérettetésre.

Papp Gábor, [email protected]

Gyönyörű németjuhászokat láthattak a szakmabeliek és az érdeklődők Gyulán

Fotó: Für Henrik

A programsorozat pénteki napján tizenhat németjuhász vett részt az úgynevezett körungon, vagyis teljesítményvizsgán, szombaton pedig a program kiállítási része, a tulajdonképpeni küllem- vagy szépségverseny következett – nyilatkozta szerkesztőségünknek Cseke Zsolt, aki a Magyarországi Német Juhászkutya Klub Békés megyei szervezetének égisze alatt, Demény Leventével és Deményné Tűri Zsanettel közösen szervezte az eseményt. Cseke Zsolt kérdésünkre elmondta, a szombati napra összesen 137 kutyát hoztak el gazdáik, hazánk mellett érkeztek versenyzők Romániából, Szerbiából, Csehországból és Horvátországból is. A kutyákat a három-hat hónapos minibébi korosztálytól a munkakutyákig különböző osztályokba sorolták.

Fotós: Für Henrik


A szakember kifejtette, a németjuhászkutya-sport két nagyobb ágazatra oszlik. Egyrészt rendeznek versenyeket munkakutyák számára, másrészt megszervezik a küllemkutyaversenyt, ami egyfajta szépségversenynek számít. A tenyésztés és versenyzés központja természetesen Németország. A különböző országok tagszervezetei szerveznek kiállításokat, ahonnan a legszebb kutyákat a tenyésztők elvihetik a németországi nagy versenyre. 
 

– Magyarországon évente nagyságrendileg négy-öt kiállítást rendeznek, amelyek egyike a gyulai megmérettetés – fogalmazott, majd hangsúlyozta, bíznak abban, hogy a fürdőváros hosszú távon helyet adhat a versenysorozatnak. Ennek kapcsán kiemelte, a Gyulasport Nonprofit. Kft.-vel való együttműködésüket. 
A versengéssel kapcsolatos kérdésünkre kifejtette, a német juhászkutyáknak van egy standard kinézetük, a négylábúaknak különböző anatómiai jellegeknek kell megfelelniük, ehhez viszonyítanak a versenyeken is. Minél közelebb áll egy kutya a standardekhez, annál nagyobb az esélye a győzelemre. 
Cseke Zsolt hozzátette, a németországi anyaszervezetben minősített bírók tevékenykednek, akik járják a világot, és az olyan minősített rendezvények eredményeit, mint, amilyen a gyulai is, regisztrálják Németországban.

Fotós: Für Henrik


Megnyitó beszédében dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, egy nívós nemzetközi eseménynek adhatott otthont a város, amire hazánk mellett külföldről is érkeztek versenyzők. Kiemelte Cseke Zsolt szerepét a rendezésben, aki az egyik legnevesebb német juhászkutya tenyésztőnek számít.
A polgármester nagyszerű dolognak nevezte, hogy már másodjára rendezték meg a kiállítást Gyulán. Kitért arra, hogy Magyarországon az embereket különleges viszony fűzi a német juhászkutyákhoz a filmélményeiken keresztül is.
– Minden nemzedék életében van egy olyan film, ami meghatározónak számít, és kedves emlékét ébreszt.

Fotós: Für Henrik

Filmtörténeti kutyák

Dr. Görgényi Ernő felidézte, a két világháború közötti filmekben Rin Tin Tin volt a sztár.  1975-ben Kántorról forgattak sorozatot, aki valódi nyomozó kutya volt, az 50-es években dolgozott a rendőrségnél. Több száz bűncselekmény felderítésében vett részt, 279 alkalommal sikeresen. A 90-es és 2000-es évek filmsztárja Rex felügyelő volt, a magyarok nemzetközi csillaga pedig Mancs, a mentőkutya. Földrengések utáni életmentések során szerzett hírnevet, egyazon helyszínen képes volt helyesen jelezni élő és halott embert is, valamint víz alatti holttestet is képes volt jelezni.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában