Statisztika

2023.02.08. 12:39

Csökkent, de nőhet a lakásépítési kedv Békésben

Tízezer lakosra két épített lakás jutott 2022 első háromnegyed évében Békés vármegyében, miközben az országos átlag 14 feletti volt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorából.

L. B.

Forrás: Shutterstock

Mivel a tavalyi első háromnegyed évben 17 százalékkal elmaradt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest, folytatódott a lakásépítési kedv csökkenése a térségben. Összesen 64 lakást vettek használatba, közel 60 százalékukat Békéscsabán, harmadukat a többi városban, a többit pedig községekben.

A lakások négyötödét természetes személyek, ötödét vállalkozások építtették. Hatvan lakást családi házas formában, négyet pedig többszintes, többlakásos épületben adtak át. A lakások átlagos alapterülete a 127 négyzetméterrel jelentősen meghaladta a 94 négyzetméteres országos átlagot, több mint kétharmaduk épült négy vagy annál több szobával.

A jövőbeni lakásépítési kedv egyébként élénkült a térségben. A 2022 első háromnegyed évében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma (180) 8,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában