Tappe KFT.

2020.12.17. 06:55

Jöhet a hó és a jég, Békés megyében felkészültek a télre

Bár a következő napokban nem várható sem jelentős fagy, sem hó, Békéscsabán a Tappe Kft. felkészült a téli feladatok ellátására. Szerződés szerint a városban a cég takarítja a havat, valamint tesz azért, hogy az utak és a bicikliutak ne legyenek síkosak, csúszósak. Több gép és több tonna só vár bevetésre a Gőzmalom téri telephelyen.

Licska Balázs

20201214 Békéscsaba Tappe szakemberei felkészültek a téli időszakra a hóeltakarításra Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A szerződés szerint meghatározott területeken továbbra is a Tappe Kft. látja el a téli üzemeltetési feladatokat – ismertették a cégnél. A síkosságmentesítő anyagok az időjárási körülményektől függetlenül rendelkezésre állnak. Az idei szezonban több mint 130 tonna útszóró sót, 80 köbméter homokot, valamint egy-egy tonna fűrészport és környezetbarát csúszásgátlót halmoztak fel.

Az idei szezonban több mint 130 tonna útszóró sót, 80 köbméter homokot halmoztak fel a Gőzmalom téri telephelyen /Fotó: Imre György/

A hó eltakarítására és az utak, a kerékpárutak síkos­ságmentesítésére öt tolólappal, sószóróval felszerelt nagygépet, illetve hat, szintén tolólappal, sószóróval felszerelt kistraktort, valamint tehergépkocsikat és rakodógépeket használnak. Szélsőséges időjárási körülmények között további gépeket vonnak be a munkálatokba, a feladatok ellátásában a cég harminc munkatársa vesz részt.

20201214 Békéscsaba Tappe szakemberei felkészültek a téli időszakra a hóeltakarításra Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A Tappe Kft.-nél elmondták, nagyjából 600 ezer négyzetméternyi út és 100 ezer négyzetméternyi bicikliút tartozik a cég kezelésébe, 18 ezer négyzetméteren pedig kézi eszközökkel végzik a hó eltakarítását, illetve a síkosságmentesítést. A havat akkor lehet takarítani főszabály szerint, ha a vastagsága túllépi az öt centimétert, addig síkosságmentesítésre van lehetőség.

Szarvas Péter polgármester elmondta, a városi utakon, kerékpárutakon látja el a téli feladatokat a Tappe Kft., de a szerződés kiterjed például az alul- és felüljárókra, buszmegállókra és zebrákra is.

A parkok és játszóterek a városgazdálkodási kft.-hez tartoznak, a körbe ettől az évtől bevonták Gerlát és Mezőmegyert is. Jaminában havazás esetén megnövelt kapacitással kotornak majd. Hangsúlyozta: az állami utakon – így például az Orosházi úton, a Bartók Béla úton, a Gyulai úton, a Dobozi úton, a Jókai utcán és a Petőfi utcán – a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel a hó eltakarításért és a síkosságmentesítésért.

Ütemekre bontották a feladatokat Békéscsabán.

A városvezető elmondta: 24 órás ügyelet működik, és ha az időjárás megköveteli, akkor a műszaki ellenőrök engedélyt adnak a téli feladatok elvégzésére. Deresedés, jegesedés, ónos eső esetén, illetve akkor, ha a hó vastagsága nem éri el az öt centimétert, síkosságmentesítő anyagokat szórnak ki. A havat akkor kell takarítani, ha a vastagsága túllépi az öt centimétert.

A munkákat a megadott jegyzék szerinti utakon, bicikliutakon kell elvégezni, elsőbbséget élveznek a tömegközlekedéssel érintett utak és a gyűjtőutak, ezért a feladatot ütemekre bontották.

A jogszabály szerint a házak előtt a lakók lapátolnak

Jogszabály szerint az ingatlan tulajdonosának, használójának kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz tisztán tartásáról, azaz a lakóknak kell a havat takarítaniuk a házuk előtt, valamint tenniük azért, hogy a felületek ne legyenek síkosak, csúszósak. Az üzletek előtt is hasonló a helyzet a nyitvatartás ideje alatt, vagyis a boltok munkatársainak kell ellátniuk a feladatokat. Ha a szükség megköveteli, akkor akár naponta többször is.

Szarvas Péter polgármester elmondta, vannak olyan területek, amelyeket nem vontak be a feladat ellátásába, ilyenek például a szórt vagy földutak, a külterületi utak. Ezeken a részeken akkor rendelik el a munkát, ha rendkívüli helyzet adódik, és a hó vastagsága meghaladja a 15 centimétert.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában