galériával

2020.10.23. 10:45

Helytörténeti sétával emlékezett a csabai egyesület

Helytörténeti sétával emlékezett meg a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület az 1956-os eseményekről pénteken. Ugrai Gábor, az egyesület elnöke elmondta, programjukkal a csabai lakosságnak igyekeztek bemutatni az 56'-os forradalom és szabadságharc helyi történéseit, hiszen akkoriban Békéscsabán is javában zajlottak az események, illetve voltak halálos áldozatok is.

V.E.

20201023 Békéscsaba Helytörténeti séta a képen Huszár Endre elnökségi tag Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Véleménye szerint a fentieknek ki kell lépniük a történelemkönyvekből, és feladatának tartja átadni az ismereteket a következő generációnak, éppen ezért számos diákot is várt sétájukra. Útvonaluk első állomása az Aradi vértanúk ligetben található 56'-os emlékmű volt, második pedig a városháza melletti tér, ahol Harmati Imre rendőr alhadnagy lelte halálát a szabadságharcban.

Onnan a 101-es gyalogezred szoborhoz vonultak, amit ledöntöttek a kommunizmus ideje alatt, majd a Jókai Színházhoz sétáltak, melynek színészei is a forradalom mellett álltak egykor. Utolsó helyszínük a Nagy Imre tér volt, ahol elhelyezték a megemlékezés mécseseit. Programjukon Huszár Endre, az egyesület elnökségi tagja elevenítette fel a helyszíni tudnivalókat, akinek segítségére Szelekovszky László volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában