Ritkán írunk levelet

2020.03.12. 13:50

Majdnem üres a megye háromszáz postaládája

Számos hivatalos értesítést, közüzemi és egyéb számlát még mindig papíralapú levél formájában hoz a kézbesítő. De vajon mi magunk, az elektronikus eszközök világában, mennyire vesszük még igénybe a hagyományos levelezést akár képeslap vagy éppen papírra vetett, borítékba zárt küldemény formájában?

Balázs Anett

Szentkirály, 2007. január 5. Egy nõ jön ki a postahivatalból Szentkirályon. A Magyar Posta kistelepüléseken vállalkozásokra bízná a postahivatalok mûködtetését. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Fotó: Ujvári Sándor

A Magyar Posta adatai szerint 2018-ban közel 560 millió levelet adtak fel az ügyfelek, ami soknak tűnik. Csakhogy ez a szám az e-mailek előtti időkben még több volt, 2017-hez viszonyítva mintegy ötszázalékos csökkenés tapasztalható. A levélfeladások csaknem 80 százaléka a Magyar Posta szerződött partnereitől származik, ezek általában a közüzemi vagy más szolgáltatással kapcsolatos levelek. Hozzátették, a lakosság egyre ritkábban küld levelet, és képeslapot is elszórtan adnak fel. Utóbbi forgalma jellemzően a nagy családi ünnepek előtt növekszik, például karácsonykor vagy húsvétkor.

Sok településen ma már az utcakép kevésbé használati tárgya, inkább nosztalgikus dísze a levélgyűjtő szekrény /Illusztráció: MTI/

A levélgyűjtők kihasználtsága alacsony, az éves levélforgalom kevesebb mint 1 százaléka kerül ezekbe. Ennek ellenére országszerte csaknem 8 ezer köztéri levélszekrény található. Mindennek az az oka, hogy a piros ládák üzemeltetését törvény írja elő. Azaz a posta számára kötelező minden településen levélgyűjtő szekrényt fenntartani a 7 ezer lakosságszámot meghaladó településeken, valamint 7 ezer lakosonként további egyet működtetni.

Békés megyében 285 piros postaláda lelhető fel, melyeket meghatározott időben ürítenek a kézbesítők. Hozzátették – tapasztalataik szerint – a városokban, turisztikai látványosságok környékén, nyaralóhelyeken jobban használják a levélgyűjtő szekrényeket. A lakosság ezeken a pontokon szereti és megszokta a hagyományos levélfeladás ezen lehetőségét, mert kényelmes, és a hét minden napján, bármely napszakban elérhető, nem kell igazodni a nyitvatartási időhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában