karácsonyi üdvözlet

2018.12.03. 11:29

Karácsonyra még küldenek képeslapot

Bár tény, hogy évről évre csökken a képeslapok iránti kereslet, azonban az ünnepi időszakban még mindig sokan kedveskednek szeretteiknek a kézzel fogható üdvözlőkkel. A posta idén is gőzerővel készül a karácsonyi forgalomra, ami mellett a kor igényeit is igyekszik kielégíteni – tudtuk meg a társaság szóvivőjétől.

Vásári Erzsébet

Nagykarácsony, 2009. november 29. A nagykarácsonyi képeslap vásárlása a szeretetpostai megnyitón. Ismét megnyílt Nagykarácsonyban a Szeretetposta. A Magyar Posta immár 21. alkalommal várja ügyfeleit, hogy karácsonyi bélyegzõvel láthassa el a leveleket, a képeslapokat. A hagyományoknak megfelelõen az ünnepi küldeményeket minden héten más-más grafikájú lenyomattal továbbítják. Az idei bélyegzõket Baticz Barnabás grafikus tervezte, és a korábbiaktól eltérõen nem feketék, hanem zöldek. MTI Fotó: Nagy Lajos

Panulin Ildikó sajtószóvivő elmondta, a digitalizáció fejlődése és terjedése ellenére évente 1,2-1,6 millió képeslapot értékesít a Magyar Posta napjainkban, azonban ezeknek száma évről évre csökken. Tapasztalataik szerint főleg az ün­nepi időszakokban – kará­csonykor – emelkedik meg az üdvözlőlapok iránti kereslet, ami forgalmuk mintegy negyven százalékát teszi ki.

Illusztráció: MTI

Beszámolója szerint vállalatuk a kor igényeinek kielégítése érdekében kialakította elektronikus képeslapküldő szolgáltatását egy mobiltelefonra letölthető alkalmazás formájában, aminek segítségével a feladó a saját maga által készített fényképekből egyedi vagy alkalmi sablonok használatával összeállíthatja személyes képeslapját, melyet nyomdai előállítást követően kézbesítenek a címzettnek.

Visszatérve az ünnepi forgalmukra, a sajtószóvivő elmondta, az az ünnepi időszakban minden szolgáltatásukra kiterjedően jelentősen megnövekszik, hiszen karácsony és az év vége közeledtével többen adnak fel/vesznek át csomagot, vagy küldenek levelet, képeslapot.

Hozzátette, tavaly és idén a szokásosnál korábban, már október végén megnőtt a küldeményszám a postánál, csúcsszezonban egyes napokon akár kétszer annyi is érkezik, mint egy átlagos napon év közben.

Panulin Ildikó elmondta, ahogy a korábbi években, úgy idén is időben felkészültek az ünnepi forgalomra, üzleti partnereiktől előzetes kalkulációkat kértek a csúcsidőszakra, hogy a kapacitásaikat jobban meg tudják tervezni, és amennyiben szükséges, növelhessék a munkavállalói létszámukat, s amellett bérelt vagy alkalmi munkaerőt is alkalmazzanak. Annak érdekében, hogy mindenki időben kézhez kaphassa küldeményét, forgalmasabb postáikon extra csomagkiadó pultot alakítottak ki, illetve a raktárak befogadóképességét bővítették, hogy ezzel is gyorsítsák a csomagátvételt.

Hozzátette, 2018-ban legnagyobb fejlesztésük az október elején üzembe állított új automata csomagfeldolgozó rendszer volt, amely óránként 10 ezer csomagot képes feldolgozni.

Megkérdeztük: Ön szokott postán küldeni képeslapot, levelet?

Papp Bence: Ritkán küldök képeslapot, ha megteszem, akkor főleg az ünnepek környékén üdvözlöm ilyen formában szeretteimet. Helyette telefonon, e-mailben vagy a közösségi oldalakon tartom a kapcsolatot a távoli ismerősökkel. Az utóbbi csatornákon sem az üdvözlőlap digitális formáját, hanem inkább általam készült fotókat továbbítok, ezzel átadva élményeimet.

Szöllősi Zsuzsa: Egy kedves ismerősöm küld nekem minden évben gyönyörű betűkkel megírt képeslapot az ünnepekkor, akinek viszonzásul én is mindig postázok egyet. Nagy öröm számomra kivenni a postaládából, és sokáig megőrzöm üdvözletét, hiszen jó érzés manapság kézzel fogható üzeneteket kapni. A családommal már leginkább telefonon tartom a kapcsolatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában