megtévesztés

2018.06.12. 13:48

Bírság jár a házibuliért: újabb álhír terjed a világhálón

Szélsebesen terjed a legújabb, félmillió forint büntetést vizionáló álhír a különböző kattintás-, lájkvadász internetes portálokon és a Facebookon. A kacsa szerint abban az esetben számíthatunk a nagy összegű bírságra, ha nem jelentjük be előzetesen a tervezett házibuli vagy szalonnasütés időpontját, résztvevőinek számát, valamint, ha nem szerezzük be az önkormányzattól a szükséges engedélyeket.

N.-L. V.

A megtévesztő, országos felháborodást keltő hír egy Pest megyei község, Törtel önkormányzati rendeletéből nőtte ki magát. A törteli jegyző ugyanis nemrég megszólalt az egyik népszerű szórakoztató napilapban, ahol elmondta, a jövőben szabályozni fogják a magánrendezvényeket. Kijelentését sorban átvettek más oldalak, nem hangsúlyozva a lényeget, hogy a helyi rendelet csak Törtel határain belül érvényes, más várost, települést nem érint.

Illusztráció: Shutterstock

Az „új rendeletet” álhíre megyénkbe is eljutott, olyannyira, hogy a szeghalmi önkormányzat a Facebook-oldalán reagált az ügyre. Mint írják, „semmiféle előzetes jegyzői engedélyre nincs szükség ahhoz, hogy egy család az otthonában egy-egy ünnepséget, ballagási összejövetelt rendezzen, és ott késő este az átlagostól eltérő hangerővel jól érezze magát. (…) A magánházaknál tartott, akár éjszakába nyúló alkalmi eseményeket a jószomszédi elvárások jegyében, az együttélési szabályokra tekintettel kell lebonyolítani a viszonosság szem előtt tartásával.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában