Kétrendbeli állatkínzás

2023.07.29. 11:46

Láncon éheztette kutyáit a gerendási férfi, kínjában a fa kérgét rágta az eb

Kétrendbeli állatkínzás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 53 éves, büntetlen előéletű gerendási férfi ellen, aki láncon tartotta kutyáit, és nem gondoskodott megfelelő ellátásukról. Ezzel különös szenvedést okozott a jószágok számára. Az ügyészség vádiratában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására tett indítványt. Emellett indítványozták a két kutya elkobzását is.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock

Az ügyészség vádirata szerint a férfi a lakóhelyéül szolgáló gerendási tanyán két kutyát tartott láncon úgy, hogy az ebek megfelelő mennyiségű és minőségű élelemmel való ellátásáról huzamosabb időn keresztül nem gondoskodott. Így mindkét állat lesoványodott, alultápláltságuk szemmel látható volt. Az egyik, nagytestű, kaukázusi jellegű kutyát 110 cm-es vasláncra kötötték ki. Az állat az éhezés miatt a közeli fa kérgét is megrágta, valamint az intézkedés időpontjában ivóvize sem volt.

A másik, közepes termetű keverék kutya 85 cm-es vasláncon tengődött. Nyakörve redőnygurtniból volt, de olyan szorosan megkötve, hogy az belevágott az állat nyakába. Az így keletkezett nyílt seb orvosi ellátást igényelt volna, de a terhelt erről sem gondoskodott. Ennek a kutyának ugyan kitett vizet, de azt a lánc rövidsége miatt nem érte el.

Az ügyészség közleménye szerint idén január 31-én intézkedett a rendőrség a tanyán a jegyzőhöz érkezett bejelentés alapján. Ennek során a kutyákat lefoglalták, majd az állatvédők előbb állatorvoshoz, utána menhelyre vitték a jószágokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában