Hamarabb szedik

2024.04.18. 11:34

Spárgázunk Békésben: korábban itt van a zöldségek királya

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése Békésben is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB piaci körképe szerint a csaknem 1500 hektáron termesztett zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a hazai piacon is. Míg korábban szinte az összes itthon megtermelt spárga a külpiacokra került, ma már a termés fele a magyar fogyasztók asztalára kerül.

Nyemcsok László

Míg a korábbi években a spárga szedése április végén kezdődött, idén, a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően már jóval korábban, április elején elindult. Így van ez Békés vármegyében is, ahol országos viszonylatban is sokan foglalkoznak ennek a zöldségnek a termesztésével.

spárga
Békés vármegyében is előszeretettel spárgázunk: ahol országos viszonylatban is sokan foglalkoznak ennek a zöldségnek a termesztésével. Fotó: Török János

– A hamarosan elérhető európai uniós támogatásoknak köszönhetően tovább emelkedhet a hazai termőterület – hangsúlyozták a NAK-nál. – A kertészeti beruházásoknál spárgaültetvények telepítésére is nyerhetnek támogatást a kertészetek.

Bár ugyanarról a növényről van szó, de a spárga a sípjai színe szerint négy típusba sorolható: fehér, lila, lilászöld és zöld.

– Ha akkor szedik le, amikor még ki sem bújt a földből, akkor a színe még fehér. Ezért termesztik a fehérspárgát földből készített bakhát alatt, takarással. Ha viszont már kibukkant, napfény hatására lilássá válik – ecsetelték az agrárkamaránál. – A sík művelésű zöldspárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van, és a napsütés élénkzöldre festette. Laza, homokos, humuszban gazdag talajban nő leginkább, innen a legegyszerűbb betakarítani nedvdús hajtásait. Áprilistól kezdve egészen június végéig kapható, konzervként pedig egész évben elérhető.

Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, a spárga kitűnően illeszkedik az egészséges étrendbe, nem véletlenül nevezik a zöldségek királyának. A szárát jól emészthető rostok alkotják, a hajtások vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Víztartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. A zöldspárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában. A spárga nagy mennyiségű folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott.

A spárgahajtás legfinomabb része a feje

Prohászka Béla kiemelte, a spárgahajtás legfinomabb része a feje, ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Ha friss spárgát vásárolunk, akkor is érdemes meggyőződni, hogy szára külső része nem kesernyés-e, a hámozás segíthet.

A fehér sípokat a fejtől lefelé vékonyan kell hámozni, a zöldspárgánál ez nem szükséges, általában elegendő az oldalán lévő vastagabb, kiálló részeket és az alsó pár centiméteres fás részt eltávolítani. Mégpedig úgy, hogy a spárgasípot az alsó harmadánál a két kezünkkel meghajlítjuk, és ahol elpattan, a zsenge részt használjuk fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!